Un nou „Centru Vechi” în București? Unde poate fi situat

de: Sabina Anastasia
02 08. 2022

Capitala ar putea să aibă un nou „Centru Vechi”. Este vorba despre un proiect al Primăriei Sectorului 2 ce presupune tranformarea zonei de peste drum de Centrul Istoric într-un nou punct turistic al Bucureștiului. Deoarece noul „Centru Vechi” ar cuprinde și câteva străzi din Sectorul 3, proiectul presupune și un parteneriat cu instituția condusă de către Robert Negoiță. Află ce presupune, de fapt, implementarea proiectului și când vor începe primele lucrări.

Un nou „Centru Vechi”: cum arată proiectul

Peste drum de actualul Centru Vechi din București (sau Centrul Istoric, așa cum i se mai spune), ar putea să se implementeze un nou „Centru Vechi”. Cel dintâi își trage originile din perioada anilor 1600. La acea vreme, în zona Curții Domnești, au fost deschise primele hanuri și magazine. Ulterior, zona s-a dezvoltat și a devenit un centru al puterii politice și economice.

În prezent, Primăria Sectorului 2 poartă discuții cu Primăria Sectorului 3 pentru dezvoltarea unui nou „Centru Vechi”, peste drum de cel actual. Zona ar viza, în primul rând, străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol.

În regiune se află o mulțime de locuințe vechi, dar cu un aer superb al vremurilor trecute. Deși frumoasă, zona este acum neîngrijită și plină de mașini marcate de-a lungul străzilor. Autoritățile politice vor să transforme o parte din străzi în zone pietonale și să construiască parcări pentru șoferi.

De exemplu, străzile Culmea Veche, Calotești, Negustori între str. Calotești și Hristo Botev, intrarea Mântuleasa ar deveni zone pietonale. Potrivit proiectului, documentat de către HotNews, suprafața pietonală ar urma să crească cu aproape 200%. Vor fi amenajate mai multe spații verzi, piste pentru biciclete, precum și piațete publice.

Când ar putea deveni realitate inițiativa

Piețele propuse spre a fi amenajate, potrivit proiectului Primăriei Sectorului 2 sunt: strada Sfântul Ștefan, pe strada Mântuleasa, lângă biserică, pe Calea Moșilor, lângă Biserica Sfinților, între strada Plantelor și strada Sf. Ștefan.

Pe majoritatea străzilor, circulația auto nu va fi interzisă, ci va fi păstrată în continuare, potrivit prevederilor inițiativei cu pricina. Însă, majoritar, circulația va avea loc pe sens unic. Trotuarele pentru pietoni și turiști ar urma să se lărgească peste drum de Centrul Istoric al Capitalei.

Proiectul Primăriei Sectorului 2, care presupune o colaborare și cu Primăria Sectorului 3, urmează să fie discutat și cu riveranii în perioada următoare. În funcție de feedback-urile primite, proiectul ar urma să sufere ușoare modificări.

Studiul de regenerare urbană a zonei de peste drum de Centrul Istoric a fost realizat de către primărie în parteneriat cu Banca Mondială. Pentru implementarea proiectului, care ar putea începe cel mai devreme în anul 2023, se are în vedere accesarea de fonduri europene de la Bruxelles.