Un nou ajutor pentru români din partea statului. Cine primeşte bani pentru reabilitarea termică a locuinţei
Deși guvernul nu are banii necesari de a-și onora datoriile către profesori, adoptă, pe de altă parte, alte programe sociale, în special pentru cei care au beneficiat în 2023 de bani pentru plata facturilor la căldură, și anume categoriile de români vulnerabile și cu venituri substanțial mai mici decât media națională. Cu alte cuvinte, vorbim de un nou ajutor pentru români din partea statului. Citește mai departe și vezi ce sume au fost aprobate pentru reabilitarea termică a locuinţei pentru aceste categorii sociale.
Greve generale și noi proiecte sociale aprobate de guvernul Ciucă
În aceste zile România este paralizată de greva generală a angajaților din sistemul de învățământ, aceștia cerânmdu-i drepturile cuvenite, dar și alte beneficii, majoritatea punctate în documentul oficial trimis de liderii de sindicate din învățământ. dar, în timp ce Nicolae Ciucă și-a trimis o delegație la negocierile cu sindicaliștii, în ședința de gvern de miercuri aproba noi programe sociale pentru o anume categorie socială.
Vezi și: Vestea momentului despre plata facturilor cu cardul de energie. Ce detalii trebuie să știi
Propunerea a venit de la Ministerul Fondurilor Europene, prin proiectul depus de Marcel Boloș, ministrul de resort. După terminarea ședinței, MIPE publica și un comunicat de presă, prin care era anunțat că:
„Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru a atrage cele 5 miliarde de euro ce mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020, dar si pentru a asigura accesul rapid, facil și transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 miliarde de euro.”, anunță Marcel Boloș.
Marcel Boloș anunță un nou ajutor pentru români din partea statului
Încă de anul trecut, pe baza fondurilor primite de la UE, mare parte fonduri nerambursabile, Marcel Boloș anunța că dela 1 ianuarie 2023 o anume categorie socială va beneficia de un ajutor financiar pentru a-și putea plăti facturile la căldură, fiind vorba de categoriile vulnerabile cu venituri substanțial mai mici decât media națională. Sumele acordate de stat, în baza unor vouchere de căldură, au fost și sunt folosite la plata facturilor, și-așa destul de mari, la energia termică.
Vezi și: De ce românii nu pot face încă plăți cu cardurile de energie. Precizările ministrului Marcel Boloș
Pe de altă parte, în urma deciziei de miercuri, aceleași categorii de persoane vulnerabile nu vor fi obligate să plătească pentru reabilitarea termică a locuințelor, așa cum se întâmplă de ceva ani în ceea ce privesc celelalte catergorii de români ale căror locuințe au fost sau vor fi reabilitate termic. Conform ministrului Marcel Boloș, „pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens.”
Cine primeşte bani pentru reabilitarea termică a locuinţei
În aceeași ședință de miercuri, pe lângă alocarea celor 46 de miliarde de euro, s-au stabilit și cine primeşte bani pentru reabilitarea termică a locuinţei, majoritatea intrând în categoria persoanelor vulnerabile, deja beneficiare a programului de subvenție a plății facturilor la energia termică și, conform Ministeruli, acesta sunt, după cum urmează:
„OUG aprobată astăzi actualizează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009, astfel că următoarele tipuri de proprietari vor fi categoria celor pentru care se acorda ajutoare de natură socială, cheltuieli, a următoarelor categorii de beneficiari:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de război şi soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora;
d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie;
e) persoane aflate în sărăcie energetică (n.r. persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale).”, se arată în comunicatul emis de MIPE în 24 mai a.c.