Un noiembrie cum nu a mai fost, vin ninsorile şi gerul. Prognoza meteo pentru penultima lună a anului 2023

de: Sabina Anastasia
15 10. 2023

Meteorologii anunță o schimbare drastică a vremii. Un val de aer polar aduce temperaturi scăzute în România în următoarele zile. Prognoza meteo nu este favorabilă nici pentru luna noiembrie 2023. Se anunță valori termice apropiate de limita gerului și precipitații ce vor lua forma ninsorilor.

Toamnă aspră în țările europene

Mai multe teritorii din România se află sub avertizări de vreme rea. Un val de aer polar se extinde asupra țării noastre, declanșând scăderea temperaturilor. Se anunță câteva săptămâni de frig puternic, potrivit meteorologilor. Penultima lună din anul 2023 nu va fi altfel.

Noiembrie 2023 aduce vreme rece, potrivit prognozei meteo actualizate. La nivel european, temperaturi mai ridicate vor fi înregistrate în Spania, Portugalia și Italia. Restul statelor vor fi marcate de fenomene meteorologice specifice unei toamne aspre, spun meteorologii.

Cum va fi vremea în România

În România, vremea va fi foarte rece, la fel ca în Germania, Franța, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și alte țări din zona centru-est a continentului european. Se anunță precipitații care, în unele zone, vor fi mixte, luând forma lapoviței, a burniței și/sau a ninsorilor, în mod special la munte.

Potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în următoarea perioadă temperaturile vor fi mai scăzute cu 10-12 grade Celsius față de cele înregistrate recent. Ultima lună de toamnă a anului curent nu aduce vești mai bune pentru iubitorii de căldură, anunță ANM.

Începutul lui noiembrie 2023 aduce frigul

Media multianuală a temperaturii aerului la doi metri, estimată pe baza datelor înregistrate în perioada anilor 2022-2023, este cuprinsă între -8 grade Celcius și 24 grade Celsius. Temperaturile în luna noiembrie 2023 nu vor fi însă atât de ridicate, potrivit meteorologilor.

Temperatura medie a aerului va avea valori, în general, apropiate de cele specifice intervalului. Astfel, în cea mai mare parte a țării va fi frig. Se anunță și precipitații – ușor excedentare în regiunile de nord-vest ale României și, în rest, apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.

Prognoza meteo până pe 12 noiembrie 2023

A doua săptămână a lunii, 6-12 noiembrie 2023, anunță medii de temperaturi apropiate de normalul pentru acest interval de timp. Vremea va fi rece așadar pe întreg teritoriul României, potrivit prognozei meteo actualizate de ANM.

Citește și: Vine frigul în România. Cum va fi vremea începând de duminică, temperaturile scad simțitor

În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi în general propiat de cel normal pentru
acest interval, prognoza fiind valabilă pentru toate regiunile țării, potrivit precizărilor făcute de meteorologii de la ANM.