Un medic din Franța a vândut 220 de certificate verzi false. Câte mii de euro au plătit pacienții pentru ele
Soluțiile digitale au fost o temă recurentă în răspunsul la pandemie și sunt propuse în mod regulat ca o cale de minimizare a fraudei în procesul de certificare a vaccinurilor. Cu toate acestea, creșterea infracționalității cibernetice sporește riscurile unei încrederi excesive în aceste tehnologii, permițând potențial infractorilor să se infiltreze în spațiul de certificare a vaccinurilor Covid. Deși codurile QR cu semnătură digitală fac mult mai dificilă falsificarea de certificate verzi, acestea nu sunt în totalitate infailibile.
Falsificarea de certificate verzi a luat amploare la nivel mondial
Certificatele pe suport de hârtie sunt susceptibile la modificări și falsificări. Dezvoltarea și implementarea la nivel mondial a certificatului verde pe bază de documente digitale ar putea contracara limitările certificatelor pe suport de hârtie, permițând țărilor să redeschidă în condiții de mai mare siguranță.
În consecință, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reunit un grup de lucru pentru a dezvolta certificatul verde de vaccinare inteligent și pentru a crea un cadru de încredere global pentru validarea între țări. În loc să promoveze un standard global, aceste documente lasă la latitudinea acordurilor bilaterale și regionale stabilirea încrederii transfrontaliere și a „cadrelor de încredere”.
Certificatul verde Covid-19 care permite persoanelor să călătorească la nivel internațional este vulnerabil la fraudă. Schimbările fragmentate și rapide ale politicilor între națiuni au făcut dificilă verificarea certificatelor de către sistemele de frontieră și au facilitat proliferarea certificatelor false.
S-au descoperit și teste PCR falsificate
Piața neagră de certificate verzi false și a vaccinurilor Covid-19 false a văzut oportunitatea, și a profitat de ea. Certificate de testare Covid-19 negative frauduloase au fost găsite asupra călătorilor în aeroporturile internaționale din Marea Britanie și Dubai.
Doi bărbați au fost arestați în Zimbabwe pentru că au vândut călătorilor, la punctele de control de la frontieră, rezultate negative false ale testelor Covid-19. Cazuri similare au fost observate și la frontiera dintre Mozambic și Africa de Sud.
Rețelele de falsificare a testelor Covid-19 au fost depistate și destructurate în America de Sud și Centrală. Falsficirăile de certificate verzi false și teste PCR ridică îngrijorări cu privire la implicarea crimei organizate în fabricarea, vânzarea și certificarea produselor și vaccinurilor legate de Covid-19.
Un medic francez a vândut certificate verzi false cu 1.000 de euro bucata
În urma unor ponturi, poliția franceză a demarat investigații ample de depistare a celor care vând certificate verzi false în Franța. În urma anchetelor a fost descoperit un medic, în apropiere de Paris, suspectat că a vândut cel puțin 220 de legitimații medicale contrafăcute la prețul de 1.000 de euro fiecare.
Poliția franceză l-a arestat și reținut astăzi pe suspect, relatează agenția franceză, citând o sursă din cadrul poliției. Presupușii complici ai medicului și aproximativ douăzeci de cumpărători au fost, de asemenea, reținuți, potrivit acelorași surse, citate de AFP.
Medicul, în vârstă de 56 de ani, își are cabinetul în comuna Juanville-le-Pon, la sud-est de Paris. Acesta este suspectat că a vândut cel puțin 220 de certificte verzi contrafăcute, la un preț de 1.000 de euro fiecare.
În timpul cercetărilor în cabinetul său, anchetatorii au confiscat, printre altele, permise false și teste PCR. În plus, au confiscat „aproximativ cincisprezece conturi bancare cu mai multe mii de euro„.
„Presupușii săi complici, o femeie de 53 de ani și un bărbat de 49 de ani, au fost, de asemenea, arestați și au fost plasați în arest preventiv.
Aceste cazuri de falsuri asociate cu pandemia Covid-19 implică adesea persoane care lucrează în centre de vaccinare (…), pirați care folosesc parola unui medic pentru a emite certificate false, dar rareori un medic care beneficiază financiar”, a comentat sursa din cadrul poliției franceze.
În iulie, anchetatorii au fost alertați de existența unui cont Snapchat care propunea teste PCR false și permise de sănătate false. Investigațiile au arătat că pacienții nu au vizitat niciodată cabinetul medical. Cei aproximativ 20 de clienți reținuți, toți adulți, nu se opuneau în mod deosebit vaccinării.