Cum se vând în România certificate verzi false. Escrocheria care costă bani mulți

Cum se vând în România certificate verzi false. Escrocheria care costă bani mulți
Certificatele verzi, permisul de sănătate pentru Europa

Pe 1 iunie autoritățile române anunțau lansarea platformei de unde ne putem procura certificatele verzi. Aceste certificate verzi au fost ratificate de UE pentru toate țările din blocul european. Cu ajutorul lor putem călătorii fără probleme. Culmea este că nici nu au apărut bine, că deja se fac afaceri de mii de euro cu certificate verzi false.

Certificatele verzi, permisul de sănătate pentru Europa

Uniunea Europeană a lansat certificatul digital COVID al UE. Acesta va acționa ca un permis COVID pentru cetățenii și rezidenții europeni. Obiectivul UE este de a oferi o abordare comună a mobilității în timpul pandemiei. În același timp își propune de a genera sisteme eficiente și interoperabile, cum sunt aceste certificate verzi.

Ideea de a avea un pașaport de sănătate COVID a creat dezbateri mari între unele state membre ale UE. Cu toate acestea, liderii Uniunii Europene s-au asigurat că va fi livrată o soluție fiabilă. Au abordat soluția sigură și comună pentru a restabili mobilitatea și libertatea de mișcare începând cu 1 iunie 2021.

Multe state membre au început să elibereze certificatul înainte de termen. Decizia a venit ca și o oportunitate de a-și ajuta economiile, în special în domenii precum turismul și călătoriile internaționale.

România, membră UE, anunța pe 26 mai, anul curent, conform graficului stabilit la nivel european, efectuarea testelor de interconectare cu gateway-ul UE. Acesta centralizează și gestionează cheile publice ale țărilor membre, necesare verificării semnăturilor digitale. Ulterior, de la 1 iunie, STS anunța deschiderea platformei de unde românii ăși pot procura aceste nou înființate certificate verzi.

Afaceri de mii de euro cu certificate verzi falsificate

Afaceri ilegale cu vaccinurile covid, pașapoartele de vaccin și hârtia falsă de testare negativă sunt vândute pe darknet, încă de la începutul pandemiei. Prețurile variau între 500 de dolari și 750 de dolari pentru dozele de AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm sau Johnson & Johnson.

Certificatele de vaccinare false sunt, de asemenea, vândute de comercianții anonimi pentru doar 150 de dolari. Darknet, cunoscut și sub numele de dark web, este o porțiune a internetului care este accesibilă numai prin instrumente specifice de browser.

Culmea este că, mai nou, în România escrocii au dezvoltate noi afaceri cu certificate verzi falsificate. Conform reporterilor Antena 3, un astfel de certificat verde, falsificat, poate ajunge și la 300 de euro bucata. Aceleași surse spun că profiturile din această afacere pot ajunge și la 1.000 de euro pe zi, în funcție de numărul de cereri.

”În cazul în care o persoană se prezintă la punctul de trecere al frontierei Giurgiu cu un certificat asupra căruia planează suspiciuni de falsificare, persoana este trimisă în linia 2 de control pentru verificări amănunţite, este îndrumat către DSP, iar dacă aceştia ne confirmă că certificatul nu apare nici în baza lor de date Poliţia de Frontieră demarează acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în inscrisuri oficiale”, a spus Răzvan Păun, polițist la Poliția de Frontieră, celor de la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI