Un medic de la Colentina rupe tăcerea. Cu ce medicament s-a tratat el de Covid
Nu sunt date finalizate legate de acțiunea unui medicament în această boală, iar asta pentru că ne confruntăm cu un virus nou, pe care specialiștii încă îl studiază. Se caută un tratament eficient, dar, până atunci, medicii încearcă cu Remdesivir, plasmă sau vitamina C. Acum, un medic de la Spitalul Colentina din București a vorbit despre un alt remediu.
Medicamentul banal cu care s-a tratat un medic de la Colentina de Covid-19
Din medici au devenit pacienți. Boala pândea pe la colțuri, așa că până la internare mai era doar un pas. Numai până în iunie se infectaseră aproape 3.000 de cadre medicale și peste 50 dintre acestea erau de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București. Unul dintre cei care au contractat recent noul virus este profesorul Cristian Băicuș, medic la Spitalul Colentina din București.
El spune că a încercat să se trateze cu Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, însă a avut o reacție de disconfort. Colegii medici care îl tratau au vrut să îi prescrie ”Lopinavir – Ritonavir”, cu denumirea comercială Kaletra, însă a refuzat fiindcă spune că nu există studii care să arate că acest medicament are efectele dorite asupra pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.
„Am avut Covid și când m-am dus acolo au vrut să-mi dea .. Eu luasem Plaquenil cu o zi înainte de internare, am avut un disconfort abdominal și am renunțat, pentru că nu credeam să aibă vreun efect, sincer. Și acolo au vrut să-mi dea Kaletra, pentru că prescria infecționistul tratamentul și mi-a scris Kaletra, și n-am vrut. Încă din aprilie am fost eu cu Covidul, de Paști, chiar, și n-am vrut, pentru că deja erau niște studii care arătau că nu pare să aibă efect”, a spus medicul Băicuș pentru Știrile Pro TV.
„Trebuie să ții cont de pacient”, subliniază medicul
S-a tratat cu Paracetamol, medicament banal și ieftin, care poate fi găsit în orice farmacie. Dar subliniază că a avut o formă ușoară de infectare, neavând nevoie de anticoagulante. Profesorul Băicuș precizează și că nu oricine trebuie să ia acest tratament dacă se infectează cu COVID-19, ba chiar fiecare pacient trebuie tratat diferit, în funcție de afecțiunile de care suferă deja.
„Am luat Paracetamol. Încă nu știm dacă coagulantele salvează sau nu vieți. Avem niște motive logice să credem că salvează vieți, pentru că sunt multe tromboze, dar încă nu s-a demonstrat. Dacă aș fi avut o formă mai gravă aș fi acceptat anticoagulant. Dacă aș fi avut o afectare pulmonară cu furtună citokinică probabil că aș fi acceptat, deși primele studii nu arată, din nou, că ar salva vieți”, continuă medicul.
Acum, potrivit ordinului nr. 487 din 23 martie 2020, modificat ulterior prin Ordinul nr. 1.418 din 7 august 2020, în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, este inclusă terapia cu Lopinavir și terapia cu Hidroxiclorochină. Medicii din țara noastră susțin că atât Kaletra, cât și Plaquenil, au un ”număr crescut de efecte adverse”. Presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform unor studii publicate recent.