Radu Țincu, medic ATI la spitalul de urgență Floreasca din București, e de părere că în zonele cu rată de infectare de peste 3 se impune lockdown, altminteri în decembrie vom ajunge la 20.000 de cazuri pe zi. În opinia sa, este necesar să se stabilească criterii obiective în baza cărora un bolnav covid-19 ajunge sau nu la terapie intensivă, altfel, medicii, epuizați deja, vor trebui să decidă pe propria lor conștiință cine trăiește și cine moare.
Peste 81% din paturile ATI pentru bolnavii covid sunt ocupate, numărul lor fiind în prezent de 1.250. Acestea pot fi extinse până la cel mult 1.500, afirma zilele trecute ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„Dacă nu va scădea numărul de cazuri, singura soluție va fi să transferăm din paturile ATI în paturi pentru pacienții cu covid-19 în detrimentul celorlalți pacienți.Astfel, mare parte din sistemul de terapie intensivă va fi blocat cu pacienți bolnavi de coronavirus, iar ceilalți pacienți vor accesa din ce în ce mai greu sistemul sanitar”, spune medicul Radu Țincu.
Cât despre cum vor alege medicii ce bolnav ajunge pe un pat ATI și care nu, Țincu spune: „Acest lucru mi se pare că va crește și mai mult presiunea și dezorientare în sistemul sanitar. Personalul medical se va trezi, dincolo de acest aflux imens de pacienți, cu o încă responsabilitate mult mai dificil de luat, care are implicații deontologice morale foate mari, și atunci personalul medical deja epuizat va fi pus în situația să aleagă, fără niciun criteriu obiectiv, doar pe propria lor conștiință, cine poate să primească un loc în terapie intensivă și cine nu.
Este obligatoriu să luăm în calcul și acest scenariu și să ne gândim din punct de vedere legislativ dacă se vor implementa anumite măsuri și se vor lua aceste măsuri de către autorități, înainte de a ajunge la scenariul în care să alegem cine trăiește și cine moare”, potrivit rfi.ro.
În Elveția, de exemplu, se discută, de asemenea, despre momentul în care nu vor mai fi locuri la terapie intensivă. Atunci ar urma ca pacienții în vârstă de peste 85 de ani și cei de peste 75 de ani, cu boli grave, să nu mai fie internați la reanimare. Medicul Țincu socotește propunerea țării drept ”extrem de cinică și dură”. În schimb, admite că trebuie găsite soluții ”pentru că în ritmul acesta vom depăși capacitatea sistemului sanitar într-un timp de câteva săptămâni”.
Locurile ar putea fi acordate în ordinea venirii la spital, sau pacienții ar putea fi triați „pe baza unor scoruri de mortalitate capabile să prezică mortalitatea: pacienții care rezultă că au o mortalitate de peste 80% sunt pacienți care cel mai probabil nu vor supraviețui infecției cu SARS-COV-2 și atunci ei nu vor fi candidați pentru secțiile de terapie intensivă”.