Un medic celebru din România a dat cărțile pe față. Care sunt cauzele incendiului de la Matei Balș
Drama lăsată de icnendiul de la Spitalul ”Matei Balș” este una peste care nu se poate trece așa ușor. După ele întâmplate la Piatra Neamț s-a crezut că s-a învățat din greșeli. Dar a venit acest moment și, din păcate, a dovedit că sistemul sanitar românesc este în colaps. Medicul Adrian Marinescu, unul din medicii importanți de aici, a rupt tăcerea despre dezastrul de la ”Matei Balș”.
Medicul Adrian Marinescu rupe tăcerea în cazul incediului
Principala cauză a incendiului, conform informațiilor preliminare, ar fi fost aerotermele din saloanele spitalului, care aveau mari probleme cu căldura. Problemele cu agentul termic erau deja cunoscute, cel puțin așa s-a declarat, dar nu se rezolvazeră încă.
Medicul Adrian Marinescu a decis să vorbească despre cele întâmplate la ”Matei Balș”. Acesta a declarat că deja se demaraseră lucrurile pentru rezolvarea lipsei căldurii în saloane. Conform medicului Adrian Marinescu erau deja pregătite pentru a fi montate în saloane centrale termice.
”Aş răspunde punctual în felul următor: sigur că solicitări, apropo de să spunem aerotermă – pot fi diverse surse improvizate – solicitări au fost. Întotdeauna, mai ales de când a început pandemia, dar şi înainte, aceste … erau interzise, nu numai că nu le încurajam la nivel de spital, dar nu erau acceptate nicicum, tocmai că ne gândeam că există şi nişte riscuri.
Asta o dată, în al doilea rând legat de temperatură: nu era o temperatură de confort şi acest lucru cred că a fost spus de nenumărate ori. Acum, noţiunea de frig sau de suportabil cred că este foarte relativ, depinde de percepţie.”, a declarat pentru DIGI24, medicul Adrian Marinescu.
”În acest pavilion se internau peste 100 de pacienţi”
Cazul de ”Matei Balș”, scoate în evidență carențele din sistemul medical românesc, și că recentele drame nu au devenit catalizatoare pentru a face ceva, o schimbare, iar medicul Adrian Marinescu a mai declarat că numărul pacienților aflați în ziua tragediei era de 101, în condițiile în care maximul era de până în 100.
”Era foarte important, pentru că în acest pavilion se internau peste 100 de pacienţi. Au fost 101 pacienţi internaţi în momentul incendiului. Dar mai erau câteva locuri libere, deci peste 100 de locuri erau în acel pavilion din 300 şi ceva din câte există cu totul. Vă spuneam, aproximativ o treime.
Şi foarte important de spus că în acest pavilion practic mulţi dintre pacienţi erau cu forme severe. Cu necesar de oxigen. La noi practic aceste secţii funcţionează ca o pre-terapie, sunt pacienţi grav, pacienţi cu evoluţii imprevizibile, care au necesar de oxigen pe două surse maximal şi e clar că în momentul de faţă va fi greu.”, a mai declarat medicul.