Un cuplu a cumpărat o casă dărăpănată. Ce s-a întâmplat după ce tinerii s-au mutat în ea, e incredibil ce a urmat

de: Manolică Anca
08 04. 2023

După ce, vreme de ani de zile, a călătorind cu rucsacul în spate în jurul lumii, Daisuke Kajiyama, un japonez, a decis să revină în țara sa natală. Alături de partenera sa israeliană, Hila, pe care a cunoscut-o în Nepal, a decis să își îndeplinească visul pe care îl avea de mic, acela de a deschide o pensiune. Iată cum au reușit să transforme o casă dărăpănată într-un loc de vis.

Dintr-o casă uitată de lume, într-o locație impresionantă

În 2011, Kajiyama s-a întors în Japonia împreună cu partenera și au început să caute locația perfectă pentru viitoarea lor afacere. Dar au întâmpinat multe și multe dificultăți. Pentru început, bărbatul avea foarte puțini bani, după ani de zile în care a călătorit prin lume.

De asemenea, lui îi plăcea extrem de mult o casă tradițională japoneză, cunoscută sub numele de kominka, care se transmite de obicei din generație în generație. Dar pentru că nu a reușit să găsească nimic care să corespundă cerințelor sale, Kajiyama a decis să arunce un ochi și la casele abandonate din țară.

Ajungând prin Tamatori, un mic sat situat în prefectura Shizuoka, între Kyoto și Tokyo, înconjurat de plantații de ceai verde și câmpuri de orez, acesta a dat de două case neglijate una lângă alta: o fostă fabrică de ceai verde și o veche casă de fermier, situate în apropierea unui râu.

Procesul de transformare

Ambele proprietăți erau nelocuite de cel puțin șapte ani și aveau nevoie de foarte multe lucrări. După un proces greoi, cuplul a reușit, într-un final, să intre în posesia casei vechi de aproape 90 de ani. Potrivit lui Kajiyama, procesul de curățare a casei, înainte de a începe lucrările de renovare, a fost una dintre cele mai dificile părți ale procesului.

Deși nu avea o experiență prea mare în materie de renovare, bărbatul a dorit să se ocupe și el de o parte din lucrări. Din dorința de a încerca să păstreze casa cât mai autentică posibil, a încercat să folosească materiale cât mai tradiționale. Însă fondurile bănești i-au dat constant bătăi de cap.

El spune că a primit un anumit sprijin financiar din partea guvernului, ceea ce a însemnat că a putut aduce un tâmplar și a beneficiat, de asemenea, de programul japonez de vacanță de lucru, care permite călătorilor să lucreze în schimbul hranei și al mesei, atunci când a avut nevoie de ajutor suplimentar.

A înregistrat proprietatea ca pensiune agricolă

După ce a făcut câteva cercetări despre permisele japoneze pentru pensiuni, a descoperit că una dintre cele mai simple modalități de a obține unul ar fi să înregistreze proprietatea ca pensiune agricolă.

Cum zona este plină de păduri de bambus, acest lucru părea o soluție de la sine înțeleasă, iar Kajiyama a decis să învețe tot ce putea despre cultivarea bambusului, astfel încât să poată combina cele două afaceri.

În 2014, la doi ani după ce au început să lucreze la casă, cuplul a putut, în sfârșit, să își primească primii oaspeți. El spune că găzduirea oaspeților din întreaga lume l-a ajutat să rămână conectat la fosta sa viață de excursionist.

„A fost un sentiment frumos. Bineînțeles, acesta era visul meu. Dar oamenii apreciază cu adevărat faptul că a fost abandonată și că am readus-o la viață” a spus bărbatul.

Din păcate, Hila s-a stins din viață din cauza cancerului în 2022. Kajiyama subliniază că iubita sa, care i-a devenit și soție între timp, a jucat un rol imens în a-l ajuta să își îndeplinească visul de a avea o pensiune și spune că nu ar fi putut face acest lucru fără ea.

Daisuke împreună cu soația lui Hila

Încă mai lucrează la casă

Deși casa de oaspeți cu trei dormitoare, care măsoară aproximativ 80 de metri pătrați, este deschisă de aproximativ opt ani, Kajiyama încă mai lucrează la ea și spune că nu are nicio idee când va fi gata.

Acesta spune că nu poate finaliza lucrările la casă în timp ce oaspeții sunt acolo. Și, în timp ce proprietatea este închisă în timpul iernii, el merge două luni ca fermier pe plantațiile de bambus și, timp de o lună călătorește prin lume.

Kajiyama estimează că a cheltuit până acum în jur de 40.000 de dolari pentru lucrările de renovare, iar dacă ne luăm după reacțiile oaspeților, dar și ale localnicilor, se pare că au fost bani bine cheltuiți. Vezi fotografii cu locația AICI.

Citește și: Țara din Europa unde un castel se vinde cu 1 euro. Care este singura condiție impusă