Un complex inedit cu 3 apartamente, ridicat în centrul Clujului de familia Eram-Esca. Primarul Emil Boc a lăudat proiectul

Un complex inedit cu 3 apartamente, ridicat în centrul Clujului de familia Eram-Esca. Primarul Emil Boc a lăudat proiectul
Un complex inedit cu 3 apartamente, ridicat în centrul Clujului de familia Eram-Esca

Un proiect imobiliar pentru amenajarea unui „aparthotel” din centrul Clujului a primit aprobare în ședința Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism de marți. Beneficiar al acestui proiect este familiei prezentatoarei de știri, Andreea Esca.

Aparthotel în centrul Clujului, ridicat de familia Eram-Esca

Planul urbanistic prevede demolarea parțială a unui imobil existent și etajarea, extinderea, reabilitarea și refațadizarea imobilului de pe strada Fortăreței, numărul 2. Este vorba despre două parcele de teren. Una dintre ele are 439 de metri pătrați, iar cealaltă 170 de metri pătrați.

Clădirea cea mare urmează să aibă extinsă suprafața desfășurată la 877 de metri pătrați. Cealaltă clădire va avea extinsă suprafața la 251 de metri pătrați. Pe amplasament se află și o casă din secolul XIX, cu valoare de patrimoniu, iar proiectul a fost avizat și de comisia de monumente.

„În conformitate cu prevederile PUG şi Regulamentului de Urbanism al municipiului Cluj Napoca, amplasamentul este inclus în intravilanul localității Cluj-Napoca, în interiorul perimetrului de protecție avalorilor istorice și arhitectural-urbanistice, în zonă arheologică protejată, aflat în coproprietate privată. Conform anexei 5 din Regulamentul Local de Urbanism, înscris la nr. crt. 306, pe amplasament este o clădire cu valoare artistică ambientală – casă din secolul XIX cu valoare de patrimoniu 2 ( pentru această categorie e interzisă desființarea totală sau parțială, modificarea expresiei arhitecturale, alterareaelementelor arhitecturale caracteristice)”, se arată în proiect.

Un corp al clădirii va fi demolat, iar spațiul verde va fi extins

Proiectul prevede și demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est. De asemenea, celălalt corp al clădirii urmează să fie înălțat cu un etaj și mansardă. Trei apartamente urmează să fie amenajate pe cele trei niveluri. Spațiul verde urmează să fie extins prin demolarea corpului de clădire.

„În situația existentă, parcelele studiate nu beneficiază de spațiu verde amenajat sau neamenajat, în plus curtea interioară existentă, destinată strict circulației pietonale, este foarte mică (lățime minimă 2.90 m, lățime maximă 5.00 m în zona accesului pe parcela din strada Fortăreței). Prin intervenția propusă de demolare, se renunță la corpul parazitar cu regim de înălțime parter de latura estică și se propune amenajarea unui spațiu verde pe locul acestuia, reabilitând astfel spațiul verde și îmbunătățind calitatea luminii pentru latura vestică și sudică construită și extinsă”, se mai arată în documentul citat.

În ședința de marți a fost prezent și primarul Emil Boc, care s-a arătat surprins să audă că beneficiarul proiectului este familia Eram-Esca. Acesta i-a trimis salutări vedetei TV prin intermediul avocatului beneficiarului. Edilul și arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, au lăudat și apreciat proiectul.