Un ciclon mediteranean lovește România. Ploi torențiale și fenomene meteo extreme. Cât ține urgia
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că temperaturile vor urca până la 31 de grade Celsius în sudul țării în următoarea perioadă, dar vremea va fi în continuare instabilă. Se vor semnala ploi și vijelii și în luna iunie, iar un ciclon mediteranean se va abate asupra României și va aduce fenomene meteo extreme.
UPDATE – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un comunicat în care sunt precizate pagubele produse de fenomenele meteo extreme din ultimele 24 de ore și recomandările pentru cetățeni, în contextul în care se anunță ploi torențiale și vijelii și în următoarea perioadă.
„În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 48 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, majoritatea de tip Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cantități de apă de până la 50 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.
De asemenea, în contextul avertizărilor de vreme severă – Cod Portocaliu și Cod Roșu, au fost transmise mesaje de protecție a populației prin intermediul sistemului de avertizare Ro-Alert în județele Alba, Dolj, Maramureș și Sălaj.
În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 28 localități din 6 județe (Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Maramureș și Sălaj). Pompierii militari, sprijiniți de autoritățile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 41 locuințe, 108 curți și beciuri, dar și de pe 12 străzi.
Potrivit primelor estimări, din cauza căderilor de grindină, au fost afectate 93 acoperișuri de case, 10 acoperișuri de bloc, 2 acoperișuri de instituții publice, 255 autovehicule și 204 copaci.
Totodată, în localitatea Șimleu Silvanei din județul Sălaj, din cauza apei infiltrate în locuință, s-a dispus măsura preventivă de evacuare a 6 minori. Aceștia au fost relocați temporar la rude.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 2 drumuri naționale (DN 1 și DN 66A) și pe un drum județean (DJ 108D).
În această dimineață mai erau în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în județele Hunedoara și Sălaj. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor.
RECOMANDĂRI
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic, să rămână în spații închise care le asigură protecția.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, anunță IGSU.
Ploi torențiale și fenomene meteo extreme
Miercuri, 29 mai, instabilitatea atmosferică se va menține în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de deal şi munte. După-amiaza și seara se pot semnala descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor fi însemnate şi va cădea grindină pe arii restrânse. Maximele se vor încadra între 22 şi 32 de grade Celsius, iar minimele între 9 şi 19 grade Celsius.
Joi, 30 mai, vremea va fi în general instabilă în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de deal şi munte şi pe arii restrânse în rest. Se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar local va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 31 de grade Celsius, iar cele minime între 10 şi 18 grade Celsius.
Un ciclon mediteranean lovește România
Până pe 3 iunie, în regiunile estice şi sud-estice vor fi temperaturi ușor mai ridicate decât media normală pentru această perioadă. Va ploua mai mult decât în mod obișnuit în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în regiunile nordice şi local în sud-vestul ţării.
Între 3 și 10 iunie, temperaturile vor fi apropiate de media normală a acestei perioade, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări.
ANM anunță că între 10 și 17 iunie „temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în regiunile din sud-vestul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.”
Între 17 și 24 iunie, temperaturile vor fi apropiate de media normală pentru acest interval. Va ploua mai mult decât în mod normal în zonele montane din jumătatea vestică a ţării. În restul teritoriului cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această saptămână.