Un ciclon cu ploi torențiale și rafale puternice a ajuns în Europa. Ce fenomen neobișnuit va produce în România

de: Andrei Simion
24 08. 2024

Un fost uragan, ce a traversat recent Atlanticul și a ajuns în Europa, va avea un impact indirect asupra vremii din România, menținându-se valul de căldură extremă în țară. Uraganul Ernesto a lovit inițial coasta estică a Canadei ca uragan de categoria 1, înainte de a se degrada și a se transforma într-un ciclon, continuându-și drumul spre Europa.

Un ciclon cu ploi torențiale și rafale puternice a ajuns în Europa

În Europa, fostul uragan va aduce ploi importante și rafale de vânt puternice, de până la 100 km/h, în special în Irlanda și Marea Britanie. Totuși, efectele directe ale acestuia nu vor afecta România.

Totuși, ciclonul va amplifica și extinde depresunea islandeză, ceea ce va cauza un nou transport de aer tropical către estul continentului. Acest fenomen va intensifica canicula în România, prelungind perioada de temperaturi extrem de ridicate.

În plus, apariția furtunilor tropicale la sfârșitul lunii august nu este surprinzătoare, având în vedere temperaturile ridicate ale apei din Atlantic, care facilitează formarea acestor fenomene. Astfel, România va rămâne sub influența condițiilor meteorologice extreme, chiar dacă furtuna în sine nu va ajunge pe teritoriul țării.

Un ciclon cu ploi torențiale și rafale puternice a ajuns în Europa

Ce este un uragan

Un uragan este un tip de ciclon tropical extrem de puternic care se formează în regiunile calde ale oceanului, în special în zonele subtropicale și tropicale. Acesta este caracterizat printr-un centru de presiune foarte scăzută, cunoscut sub numele de „ochi”, înconjurat de o zonă de vânturi intense și precipitații abundente.

Uraganele se formează atunci când condițiile sunt favorabile, adică apă caldă a oceanului (de obicei, cu o temperatură de peste 26°C), umiditate ridicată în atmosferă și vânturi care ajută la rotația sistemului. Vânturile puternice și sistemele de precipitații pot provoca distrugeri masive, inclusiv inundații, eroziune de coastă și daune structurale.

În funcție de intensitatea lor, uraganele sunt clasificate pe o scară de la 1 la 5, cu 1 reprezentând cele mai slabe și 5 cele mai devastatoare. Această clasificare este bazată pe viteza vânturilor și potențialul de daune.