Un bărbat din România a încercat să-și mărească ilegal pensia. Ce se întâmplă acum cu pensionarul

de: Ana Chivu
05 09. 2019

Un bărbat din România a constat că avea o pensie mult prea mică decât a considerat că merită, așa că a făcut ceva în privința aceasta. Pensionarul a încerat să-și mărească indemnizația în mod ilegal. Cum a făcut asta și care au fost demersurile pentru pedepsirea ilegalității comise?

Un bărbat a încercat să-și mărească pensia ilegal

Există mulți pensionari în România nemulțumiți de suma lunară care li se atribuie în funcție de anii în care au cotizat la stat. Unul dintre aceștia a luat măsuri și a încercat să-și mărească pensia într-un mod ilegat, simțindu-se total neîndreptățit de indemnizația care i-a revenit după anii de muncă. O femeie a fost trimisă în judecată după ce a fost rugată de un bărbat să îl facă să obțină încadrarea într-un grad de handicap, astfel să beneficieze de o sumă mai frumoasă decât cea pe care o deținea.

Pe baza documentului ilegal, omul ar fi primit o pensie mai mare. Din păcate pentru aceștia, șmecheria nu a mers mult, pentru că povestea a ajuns la urechile ofițerilor anticorupție. Totul s-a petrecut în luna iunie a anului trecut, moment în care femeia a fost acuzată că i-a cerut 1.000 de lei unui individ, aceasta promițându-i că va convinge medicii să elibereze documentul care îl va putea oferi încadrarea într-un grad de handicap în acte. Totul bine și frumos până când dosarul a fost respins, iar femeia i-a resituit bărbatului 200 de lei. Ambii sunt plasați acum sub control judiciar, femeia fiind trimisă în judecată pentru trafic de influență. Viitorul pensionar și-a recunoscut vinovăția și este acum anchetat penal pentru cumpărare de influență.

Un bărbat a încercat să-și mărească pensia în mod ilegal. Ce se întâmplă acum cu inculpatul?

În ce situații se pot cere beneficii?

  • de gradul I, dacă persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă și de autoîngrijire;
  • de gradul II, daca persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă, dar nu și capacitatea de autoîngrijire;
  • de gradul III, daca persoana în cauză și-a pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar poate în continuare să presteze o activitate profesională cu cel mult jumătate de normă.