Un bărbat din Iași a dat lovitura. Are produse scumpe care ajung rapid pe rafturile marilor supermarketuri. Ce sumă uriașă câștigă

de: Ionuț Vieru
05 07. 2021

În anul 2001, Gabriel Ionescu a descoperit pasiunea pentru cultivarea ciupercilor champignon. Atunci a făcut primii pași spre o afacere în acest domeniu. Bărbatul a investit 150.000 de euro, spunând că este o afacere profitabilă.

Afacere profitabilă cu ciuperci

Gabriel Ionescu este inginer electrician de meserie. În anul 2001, și-a descoperit pasiunea pentru creșterea ciupercilor champignon și a decis să se ocupe serios de o astfel de afacere. Bărbatul în vârstă de 52 de ani spune că reușit să dezvolte o afacere de succes. De ceva timp, înregistrează numai profit. Serele sunt amenajate pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

„M-am apucat de cultivarea ciupercilor dintr-un hobby. Încet-încet, am dezvoltat această afacere, începând cu anul 2001. Am acumulat multă experiență în ceea ce privește cultura ciupercilor pentru că mi-a plăcut și am vrut să știu cât mai multe despre ea. Am fost și în Ungaria la diverse conferințe și întâlniri cu cultivatorii de ciuperci pentru a afla cum fac producție, cum le ambalează, le vând, acolo fiind cei mai mulți cultivatori. Am început încet, dar sigur, eu având o pasiune atât de mare pentru cultivarea lor. Nu am făcut dintr-o necesitate serele cu ciuperci, ci dintr-o pasiune, care a ajuns să fie o afacere”, susține Gabriel Ionescu, producător din comuna Holboca, din județul Iași.

Avantajele afacerii cu ciuperci champignon

Principalul avantaj al unei cultivări de ciuperci champignon constă în ciclul scăzut de cultură al plantei. Acesta ajunge până la 100 de zile. În acest fel, o ciupercărie asigură în jur de 4-5 cicluri pe an. De asemenea, cultura are un randament mare pe metru pătrat. Se pot obține aproximativ 15 – 20 de kilograme de ciuperci.

Producătorii din Iași s-au orientat mult spre această cultură deoarece ciupercile champignon sunt printre cele mai căutate pe piață. Un kilogram de ciuperci costă în jur de 7-8 lei. Un singur ciclu de producție, luând în calcul cantitatea maximă produsă, rezultă 20.000 de kilograme de ciuperci, pe 1.000 de metri pătrați. La un preț de 8 lei pe kilogram, producătorul încasează 160.000 de lei la un singur ciclu de producție.

„Acum lucrăm, zic eu, binișor, pentru că am început să facem un produs curat, calitativ, după cum se vede. Vindem ciuperci în lanțurile de supermarketuri din Iași. Livrăm 5-6 tone, pe lună, de ciuperci champignon. E o afacere de familie. Pământul unde creștem ciupercile vine din Ungaria și a fost mai greu anul trecut, cu pandemia, să îl obținem. Dar ne-am descurcat. Investiția nu a fost mare la început, dar treptat am reinvestit ce am câștigat. Cheltuielile au fost foarte mari din cauză că trebuie să asigurăm condițiile climaterice pentru producția ciupercilor. Sunt foarte drastice aceste condiții. Vara trebuie să răcim serele, iarna să le încălzim. De ceva timp suntem pe profit”, explică inginerul.

Sursă foto: BZI