Un asteroid va trece pe lângă Pământ. NASA a făcut anunțul: ‘Este riscant’

Un asteroid va trece pe lângă Pământ. NASA a făcut anunțul: ‘Este riscant’
NASA anunță, la început de an, vizita unui asteroid

De-a lungul anilor Pământul a fost vizitat de asteroizi, mai mari și mai mici. Acum aflăm de la NASA că un asteroid cât Podul Golden Gate va trece peste Pământ luna viitoare. Va fi cel mai mare și cel mai rapid asteroid care va trece pe lângă Terra. Specialiștii NASA spun că, totuși, nu există motive să intrăm în panică.

NASA anunță, la început de an, vizita unui asteroid

Un asteroid cât Podul Golden Gate va trece peste Pământ luna viitoare. NASA spune că va fi cel mai mare și cel mai rapid asteroid care va vizita Terra, dar, mai spun specialiștii, nu există motive să intrăm în panică.

Stânca spațială, numită oficial 231937 (2001 FO32), are un diametru de aproximativ 0,8 până la 1,7 kilometri și va ajunge la 2 milioane de kilometri de Pământ la 11:03 am EST pe 21 martie 2021.

Va fi suficient de aproape și este suficient de mare pentru a fi clasificat drept „potențial periculos”. Informațiile provin dintr-o bază de date publicată de Jet Propulsion Laboratory de la NASA.

Un asteroid este desemnat „potențial periculos” atunci când orbita sa se intersectează cu cea a Pământului la o distanță de cel mult 7,5 milioane de km și are un diametru mai mare de aproximativ 140 de metri, conform Centrului NASA pentru Studii de obiecte din apropierea Pământului.

Asteroizii mici trec între Pământ și lună de mai multe ori pe lună. Fragmentele lor intră și se destramă în atmosfera Pământului aproape zilnic. Astfel de situații, potrivit Biroului de coordonare a apărării planetare (PDCO) al NASA, sunt la ordinea zilei.

Telescoapele din New Mexico care fac parte din programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) au detectat asteroidul pe 23 martie 2001, potrivit EarthSky. Observatoarele au monitorizat-o de atunci.

Oamenii de știință au folosit aceste observații pentru a calcula orbita asteroidului și pentru a determina cât de aproape va ajunge roca spațială de Pământ atunci când va atinge viteza de 124.000 km/h. Proiectul din New Mexico este un program realizat de MIT Lincoln Laboratory finanțat de Forțele Aeriene ale SUA și NASA.

”Nu există riscuri majore de impact”

Niciun asteroid cunoscut nu prezintă un risc semnificativ pentru Pământ în următorii 100 de ani, mai spun specialiștii. Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un asteroid numit (410777) 2009 FD.

Acesta are o șansă de 1 la 714, mai puțin de 0,2%, de a lovi Pământul în 2185, potrivit PDCO al NASA. Centrul spațial american studiază metode de deviere a asteroizilor care ajung într-un curs de coliziune cu Pământul. Încearcă să testeze utilizarea gravitației unei nave spațiale pentru a scoate încet asteroizii de pe traiectoria lor la o distanță de siguranță.

Asteroidul va putea fi văzut cu un telescop din sudul Statelor Unite ale Americii. Tot ce trebuie să faceți este să îndreptați telescopul spre sud-sud-est. Va putea fi vizibil între constelațiile Săgetător și Corona Australis, la ora 4:45 dimineața EST, pe 20 martie.