Un asistent al Ambulanței București a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. Cu cine a intrat în contact
Este stare de alertă în capitală, după ce un asistent al Serviciului de Ambulanță București a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.
Cine este bărbatul testat pozitiv cu coronavirus
Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a aflat miercuri seara rezultatul testului, iar acum se fac cercetări privind contactele și numărul acestora. Momentan, sursa de contaminare este necunoscută, urmând să se facă cercetări cu privire la acest lucru, el fiind prezent și la transportarea unor cazuri care manifestau stări febrile, dar nu erau neapărat suspecți de COVID-19. Potrivit libertatea.ro, o sursă apropiată Ambulanței a afirmat că acesta nu prezenta niciun simptom, ci pur și simplu s-a testat pentru prevenție: „Bărbatul s-a testat din curiozitate, nu avea simptome”.
După rezultatul nefavorabil, s-a început o anchetă epidemiologică la Serviciul de Ambulanță chiar de miercuri seară. În aceste momente, prioritatea este să se stabilească contacții direcți, atât dintre colegii lui, familie, apropiați cât și din rândul pacienților pe care i-a transportat la spitale în această perioadă.
Unul dintre medicii din echipa Ambulanței București a specificat foarte clar condițiile în care lucrează toți angajații cu persoanele care prezintă simptome specifice bolii: „La orice caz cu febră, indiferent că este sau nu suspiciune de coronavirus, toate echipajele sunt obligate să poarte mănuși lungi și măști profesionale, dar și atenția oamenilor are o limită, în condițiile în care sunt suprafolosiți de aproape două săptămâni”.
Câte cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus sunt în prezent
În prezent, în România există 260 de cazuri de coronavirus confirmate, cele mai multe dintre acestea înregistrându-se în capital, 88. Peste 3.500 de persoane se află în carantină, iar în izolare la domiciliu se numără peste 26.000, majoritatea fiind românii întorși din străinătate, din zonele de risc.
Potrivit declarațiilor Secretarului de Stat, Nelu Tătaru, în acest moment se poate vorbi despre o transmitere comunitară a virusului, care se află în continuă creștere, având cont că nu mai există posibilitatea identificării sursei contaminării. Acest fenomen îngrijorător se traduce ca fiind un pericol iminent din cauza oamenilor infectați care răspândesc virusul, fără a se afla sub monitorizarea cadrelor medicale de specialitate. Tot din acest motiv, anchetele epidemiologice nu vor mai fi posibile, potrivit digi24.