Umilință publică pentru Vladimir Putin. Șeful mercenarilor Wagner a explodat de nervi, ce i-a spus liderului de la Kremlin

de: Manolică Anca
13 05. 2023

Șeful companiei militare private rusești Wagner a explodat de nervi rețelele de sociale, umilindu-l în mod public pe Vladimir Putin. Evgheni Prigozhin și-a inundat canalul Telegram și alte conturi cu declarații scandaloase și provocatoare care păreau să îl atace pe liderul rus. Ce i-a transmis acestuia.

Umilință publică pentru Vladimir Putin, din partea șefului Wagner

Evgheni Prigozhin, șeful mercenarilor Wagner, a avut o reacție neașteptată în mediul online. El a dezvăluit o problemă umilitoare pentru Rusia, care a avut loc în ultimele zile, pe frontul din Ucraina.

Acesta a spus că rușii au „fugit” din orașul Bakhmut din estul Ucrainei, un oraș pe care îl controlau în cea mai mare parte. În ultimele ore, însă, armata țării invadată a reușit să recupereze kilometri importanți în ceea ce este bătălia pentru Bakhmut.

„Situația de pe flancurile vestice se dezvoltă conform celui mai rău dintre scenariile prezise. Acele teritorii care au fost eliberate cu sângele și viețile camarazilor noștri… sunt abandonate astăzi aproape fără nicio luptă de către cei care ar trebui să ne țină flancurile”, a spus Prigozhin, într-un mesaj audio publicat joi, 11 mai.

„Noi nu am câștigat această victorie”

La începutul săptămânii, Prigozhin a marcat sărbătorile de Ziua Victoriei din 9 mai a Rusiei cu critici publice și cu acuze la adresa celor mai importanți oficiali militari ai țării.

„Astăzi, ei (n.r. ucrainenii) rup flancurile în direcția Artemovsk (Bakhmut), regrupându-se la Zaporizhzhia. Și o contraofensivă este pe cale să înceapă. Ziua Victoriei este victoria bunicilor noștri. Noi nu am câștigat această victorie nici măcar un milimetru”, spunea el marti, 9 mai, notează news.com.au.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a dezmințit joi târziu afirmațiile lui Prigozhin, afirmând că rapoartele privind avansări în jurul Bakhmut „nu corespund realității”.

A amenințat în mai multe rânduri că își va retrage trupele

De altfel, șeful mercenarilor Wagner este implicat într-o dispută de lungă durată cu șefii militari ruși în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție pentru luptătorii săi, pe care a amenințat că îi va retrage din Bakhmut.

„Obuzele se află în depozite, se odihnesc acolo. De ce zac obuzele în depozite? Sunt oameni care luptă și sunt oameni care au învățat o dată în viață că trebuie să existe o rezervă și salvează, salvează, salvează aceste rezerve.

Nimeni nu știe pentru ce. În loc să cheltuiască un obuz pentru a ucide inamicul, ei îi ucid pe soldații noștri. Și fericitul bunic crede că este în regulă.”, a mai spus acesta.

Într-o analiză recentă, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că toate aceste comentarii ale lui Prigozhin ar putea declanșa și mai multe sentimente negative față de liderul de la Kremlin.

Citește și: Șeful armatei private a lui Vladimir Putin își trădează șeful și rupe tăcerea despre culisele războiului din Ucraina: „Bunicul fericit crede că este bun”