Ultimul fake news despre Bill Gates. Ce a început să circule pe Facebook în România

Fake News: Bill Gates, personajul vinovat de criza actuală

Odată cu declanșarea actualei crize, tot mai des a apărut termenul de conspirație. În afară de termen, au apărut și așa-zisele nume din spatele acesteia. Cel mai uzat nume, și cel mai căutat pe Google, a fost Bill Gates. Numele miliardarului este unul din puținele nume legate de teoria conspirației ce stă în spatele acestei pandemii. În proporție covârșitoare, toate informațiile de acest gen le putem cataloga ca fiind fake news.

Bill Gates, personajul vinovat de criza actuală

Termenul de fake news, când vine vorba de numele miliardarului Bill Gates, este cel mai bun termen pe care l-am putea folosi. Încă de la începutul crizei, teorii ca cea a „microcipului” și legătura cu Bill Gates, și alte afirmații privind vaccinul, au năpădit spațiul public. Această teorie a conspirației, și altele despre vaccinuri, s-a întins pe tot globul.

Acestea susțin că pandemia de coronavirus este o acoperire pentru un plan de implantare de microcipuri urmărite și că cofondatorul Microsoft, Bill Gates, se află în spatele acestuia. Nu s-au găsit dovezi care să susțină aceste afirmații. Fundația Bill și Melinda Gates a declarat pentru BBC că afirmația este „falsă”.

Un nou fakenews a circulat recent pe Facebook, printr-o postare a unui utilizator al unui cont românesc. Respectivul cont publică un colaj de poze (vezi galeria), cu o banană și cu un personaj ce pare a fi Bill Gates, lângă apărând următorul text:

”BERCENI, în spate la piața de legume!!! Acest individ suspect a coborât dintr-un Opel Vectra albastru cu numere de Bulgaria și a împărțit la lume fructe cu urme de seringă pe ele și cu gust de medicamente!!! Este foarte periculos, nu dați voie la copii să le mănânce, nu se știe cu ce le-a injectat!!!! Îl recunoaște cineva?”, scrie contul respectiv.

Dacă e glumă, sau fake news, lăsăm la latitudinea cititorului să decidă. Noi relatăm un fapt, ca atare, și-l catalogăm ca fiind fake news.

Sondajele de opinie din America îl consideră vinovat de pandemie

În urma unui sondaj făcut de YouGov, pe 1.640 de persoane, sugerează că 28% dintre americani îl consideră vinovat. Repondenții cred că Bill Gates vrea să folosească vaccinuri pentru a implanta microcipuri la oameni, cifra crescând la 44% în rândul republicanilor.

Zvonurile au luat amploare în martie, când Billl Gates a spus într-un interviu că în cele din urmă „vom avea niște certificate digitale” care vor fi folosite pentru a arăta cine și-a revenit, testat și, în cele din urmă, cine a primit un vaccin.

Nu a făcut nicio mențiune asupra microcipurilor. Acest răspuns a condus la un articol larg distribuit, sub titlul: „Bill Gates va folosi implanturi cu microcip pentru a combate coronavirusul”. Astfel de fake news au mai apărut, și considerăm că vor mai fi și în viitor. Nu de alta, dar lumea este pasionată de teoriile conspirației, și da, este nevoie și de un personaj negativ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI