Ultimul 23 august pentru Nicolae și Elena Ceaușescu. Ce a făcut dictatorul în 1989

de: Alexandra Chivu
01 08. 2020

„Miercuri, 23 august 1989, vremea e în continuare călduroasă cu cer variabil mai mult senin în regiunile sud-estice. Vor fi înnorări în sud-vestul teritoriului și în zonele de munte, acolo unde, pe alocuri, vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice”, începerea buletinul de știri dinaintea ultimei defilări care s-a desfășurat sub ochii cuplului Ceaușescu.

Sărbători în Epoca de aur. Ultimul 23 august pentru Nicolae și Elena Ceaușescu

„La vreo 8.45 sunt în apropierea Bulevardului central, să vizionez manifestația locală. Observ, din capul locului, schimbarea de optică în organizare sunt zeci de milițieni (aduși din întregul județ, cu siguranță, plus militarii încorporați la Interne în Focșani) postați sau în mișcare, grupați câte trei, pe toată străzile ( pe care le străbat în grabă anume) ce dau spre Bulevardul Unirii, unde a început defilarea. Străzi ce sunt blocate de camioane lungi acolo unde ele „se varsă” în bulevardul manifestației de 23 August. Comandantul suprem se adresează Armatei”, notează poetul Liviu Ioan Stoiciu.

Chiar în acea zi, în mod oportun, se publică peste tot interviul dat de Ceaușescu pe 18 august lui Avercenko Boris Efimovici, trimis special al ziarului sovietic Pravda.

Obiective

Se prezentau cele mai noi realizări din știință, tehnică și sport. Totodată, demonstrațiile de 23 august aveau și un rol de propagandă comunistă. Participanții aduceau elogii poporului, partidului și dictatorului, iar presa vremii era obligată să preamărească conducerea de partid și de stat.

În 1989, ceremonia din 23 august a fost deschisă de Barbu Petrescu, primar general al Capitalei. Defilau Șoimii Patriei, UTC-iștii, pionierii, carele alegorice cu sportivi care mimau scene din competiții și ansambluri de muzică populară îndrăgite atunci.

Programul TV din acea zi

La televizor la ora 8.00, programul Sub semnul gloriosului jubileu. La ora 8.10, Un august de lumini, biruitor. Muzică patriotică, revoluționară. În jurul orei 8.30, transmisiune directă: Demonstrația oamenilor muncii consacrată celei de-a 45-a aniversări a revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă din România. Ora 11.00, Partidul, patria, poporul. Versuri și cântece patriotice, revoluționare. La 11.20, Mândria de a fi cetățean al României socialiste. La 11.40, Cântec nou pe plai străbun, Melodii populare.

La ora 12.00, E toată țara-n sărbătoare. La ora 17.30, Muncă și creație. Reportaj. La 17.45, Pagini muzicale de mare popularitate. La ora 18.10 Timp eroic, timp de împliniri. Documentar: producția a Studioului de film TV. La ora 18.25, Tineretul – ființă din ființa patriei, chezășia viitorul comunist al națiunii noastre. Documentar. La 18.40, Suntem copiii Epocii de Aur. Spectacol literar-muzical-coregrafic realizat cu prilejul închiderii lucrărilor Forumului Național al Pionierilor. La 19.00, Telejurnal. La 19.40, Drum de luptă și biruință. 23 August 1944-1989.

Producție a Casei de filme Unu. La 20.50 Spectacol omagial cultural, organizat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste, CC al UGSR, CC al UTC, UASCR, Consiliul național al Organizației Pionierilor, MapN, Ministerul Educației, CNEFS, Uniunea generală a Cooperativelor Meșteșugărești, Radioteleviziunea Română etc. La 21.50, Telejurnal. La 22.10 Bijuterii muzicale. Programul se închide la ora 22.30, potrivit Europa Liberă.