Vești triste vin de la Iași, acolo unde o femeie de 75 de ani, suspectă de infecția cu Omicron, a murit în cursul zilei de ieri. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecțioase, acolo unde a decedat pacienta, testele de Covid-19 recoltate pacientei vor fi trimise la București, acolo unde va avea loc secvențierea, iar ulterior se va confirma sau nu infecția cu noua tulpină.
Florin Roșu, managerul spitalului din Iași, a oferit câteva informații legate de starea pacientei în momentul în care a survenit decesul. Potrivit medicului, femeia era nevaccinată și prezenta mai multe cormobidități, printre care, obezitate, diabet zaharat, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie și atrofie cerebrală.
”Nu avem deocamdată confirmarea prin secvenţiere. În cadrul laboratorului nostru de biologie moleculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecţie cu tulpina Omicron prin identificarea mutaţiilor specifice acesteia”, a afirmat medicul Florin Roşu.
În Iași, până în acest moment, au fost confirmate 76.195 cazuri cu persoane infectate cu Covid, dintre care, 463 fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, în judeţ s-au efectuat 41 externări şi 45 internări, fiind înregistrate două decese.
Beatrice Mahler a vorbit, ieri, despre valul plângerilor cu care se confruntă medicii. În urma deceselor provocate de Covid-19, multe rude îndurerate fac acuzații grave la adresa cadrelor medicale, care sunt învinovățite de moartea persoanelor dragi.
Deși consideră că fiecare persoană are dreptul să ceară investigații, acolo unde există suspiciuni, medicul își exprimă vulnerabilitatea și neputința în absența unor legi care să-o protejeze pe medici de astfel de acuzații în contextul unor cercetări penale tot mai des apărute.
„Este o situaţie ca urmare, probabil, a unei noi afecţiuni cu care ne-am confruntat, covid 19, pentru că aceste plângeri sunt ca urmare a cazurilor de covid 19 pe care le-am avut în Institut, sunt neplăcute, nu spun că, nu vreau să afirm faptul că nu sunt îndreptăţite, probabil că cei care au făcut aceste plângeri au motivele lor să o facă şi până la urmă cercetarea trebuie să fie făcută.
„Și evaluarea acestor situaţii trebuie clarificată de autorităţile în drept, în acest moment cel puţin colegii mei se simt complet lipsiţi de apărare, pentru că toate plângerile legate de un act medical se duc direct către zona penală, fără să existe o lege a malpraxisului, fără să existe un circuit care ar presupune discutarea din punct de vedere medical şi al aspectelor care au dus ca medicul să ia o anumită decizie sau să abordeze un anumit algoritm terapeutic.
Până la urmă orice suspiciune trebuie rezolvată prin cercetare, însă în acest moment cercetarea penală este zona preferată de orice suspiciune de praxis medical şi asta te face pe tine, medic, să te simţi vulnerabil pentru că nu eşti deloc ajutat de o legislaţie la care să te raportezi”, a explicat aceasta, potrivit News.
În continuare, Beatrice Mahler a explicat că toate aceste tensiuni la care sunt supuși medicii nu fac decât să aducă și mai multă obosealp, adăugată la cea provocată de valul de îmbolnăviri și provocări ale noului val al pandemiei.