Reacția medicului Virgil Musta după ieșirea Timișoarei din carantină. Ce se întâmplă în aceste momente

Reacția medicului Virgil Musta după ieșirea Timișoarei din carantină. Ce se întâmplă în aceste momente
Medicul Virgl Musta, despre ieșirea din carantină a Timișoarei Sursă foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

După 24 de zile de carantină, locuitorii Timișoarei se pot bucura din nou de libertate, atât cât le permit restricțiile în vigoare și regulile de protecție. Prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a anunţat că membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timișoara au decis ieșirea din carantină, astfel că, în noaptea de miercuri spre joi aceasta a expirat.

Decizia CJSU după lipsa de reacție a INSP

În urma analizei de risc efectuată de către Direcția de Sănătate Publică, instituția a decis ridicarea carantinei din Timișoara, dar și din comunele periurbane Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă. Cu toate acestea, INSP nu a dat avizul în acest sens, iar CJSU, împreună cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz au votat pentru ridicarea carantinei începând de joi.

”La recomandarea DSP Timiș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, și cu votul meu, să nu prelungească carantina în zona metropolitană Timișoara. După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reușit să tragă o frână de urgență creșterii rapide.

De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul țării crește, mai ales în orașele mari. În același timp, așa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel național, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină”, a transmis Fritz pe Facebook.

Prefectul de Timiș a confirmat ieșirea din carantină

În paralel cu anunțul primarului, prefectul de Timiș din partea USR, Zoltan Nemeth, a anunțat și el decizia renunțării la carantină, urmând ca toți locuitorii să respecte restricțiile stabilite la nivel național.

“Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală, unde nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri.

De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni.

Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.

Rata de incidență, mai mare la ieșirea din carantină

Acesta a explicat decizia luată, ca urmare a faptului că situația din Timișoara nu este cu nimic diferită față de alte orașe în care rata de incidență este la fel de mare, fără a se afla în carantină.

De asemenea, vă reamintim că rata de infectare cu COVID0-19 în cursul zilei de miercuri a fost de 7,64 cazuri la mia de locuitori, în timp ce, pe data de 8 martie, la intrarea în carantină, incidența cazurilor era mai mică, de 7,36 la mia de locuitori.

În ciuda acestor date actualizate, reprezentanții județului, dar și medicii, susțin că se observă o scădere considerabilă a pacienților în spitale, începând chiar să se elibereze locurile de la Terapie Intensivă.

„Înainte veneau în jur de 100, acum vin în jur de 70, iar am început să avem din nou locuri, pentru că a fost o perioadă de foc de două săptămâni. În continuare trebuie să fim foarte precauţi pentru că numărul de cazuri este încă mare”, a explicat medicul Virgil Musta, potrivit stirileprotv.ro.