Ultima oră. Raed Arafat, decizie radicală pentru milioane de români: „Nu ai cum să vezi 555 de cazuri și să vii să spui că o să relaxăm în plus”

Ultima oră. Raed Arafat, decizie radicală pentru milioane de români: "Nu ai cum să vezi 555 de cazuri și să vii să spui că o să relaxăm în plus"

Zi neagră pentru România, după ce ieri s-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri. În prezent, România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Astfel, ieri au fost anunțate 555 de cazuri noi, o situație care îi îngrijorează atât pe medici, cât și pe autorități.

Raed Arafat exclude varianta unei noi relaxări

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut ieri mai multe intervenții publice în care se arată extrem de îngrijorat de situația actuală a României. Acesta exclude varianta unei noi relaxări în curând, mai ales dacă situația se înrăutățește ca și până acum.

Acesta a anunțat ieri seară că în ultimele 14 zile, numărul de cazuri a crescut cu un procent de 30% față de perioadele de până acum, situație ce pune mari semne de îngrijorare.

Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus. Haideţi să vedem ce urmează în următoarele zile. Până acum, ceea ce este cert este că trendul este crescător. Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător.

Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare„, a afirmat miercuri seară, la Digi 24, Raed Arafat.

Șeful DSU a prezentat o listă de activități periculoase, întocmită de OMS. Printre acestea se numără teatrele în spațiu închis, lăcașele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte.

Locurile din zona portocalie sunt sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul la birou, cu mai multe persoane, restaurantele în spațiu închis.

Când se redeschid restaurantele

Raed Arafat a fost abordat cu privire la redeschiderea restaurantelor, însă acesta a fost extrem de rezervat, lăsând de înțeles că decizia ar trebui luată în scurt timp, dar șansele redeschidere sunt destul de mici: „Suntem în a doua săptămână și nu cred. Mai avem 4 – 5 zile pentru a spune. Nu are cum să se îmbunătățească această situație”, a declarat Arafat.

Printre altele, secretarul de stat în MAI a prezentat un studiu realizat de SUA care arată că persoanele asimptomatice pot transmite virusul.

Astăzi am primit un studiu care a apărut în Statele Unite. Este un studiu al Universităţii Yale (…) care spune că mai mult de 50% din infecţiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectaţi fără simptome de infecţie sau de boală, care nu tuşesc, nu strănută, nu au febră şi pe care nu îi bănuim că ne pot infecta (…)

Libertatea individuală are limitele ei. Toţi apreciem libertăţile noastre şi libertăţile care ne oferă o democraţie, dar este o limită. Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine.

Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe. Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze„, a mai afirmat secretarul de stat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI