Prima doamnă a Americii vine în România în această săptămână. Ce misiune are Jill Biden în țara noastră VIDEO

Prima doamnă a Americii vine în România în această săptămână. Ce misiune are Jill Biden în țara noastră VIDEO
Joe Biden și Jill Biden

Este știrea momentului în România. Jill Biden, soția președintelui american, Joe Biden, va sosi în România pe 6 mai, având în agendă mai multe acțiuni pe care dorește să le întreprindă. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, în această dimineață, iar plecarea primei doamne a SUA din Washington se va face, joi, pe 5 mai, urmând ca vineri să ajungă în România. După vizitarea țării noastre, Jill Biden va pleca spre Slovacia, acolo unde se va întâlni cu oficiali americani, dar și cu refugiați ucraineni.

Jill Biden, puternic implicată în problema refugiaților ucraineni și a războiului din Ucraina

UPDATE 7 mai, ora 14:00: Soția președintelui Joe Biden a transmis două noi mesaje pe contul ei oficial de Twitter. Aceasta le-a mulțumit soldaților americani de la baza Mihail Kogalniceanu. Vineri seara, când a ajuns în România, aceasta i-a vizitat direct.

„Trupele noastre de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu reprezintă istoria vie şi sunt atât de mândră de activităţile lor dedicate ţării noastre şi susţinerii aliaţilor noştri din cadrul NATO.

Ele continuă să răspundă chemării la datorie prin curaj, cu onoare şi forţă. Joe şi cu mine ne rugăm pentru siguranţa fiecăruia dintre membrii armatei noastre care depun eforturi pentru pace alături de aliaţii din NATO”, a transmis Jill Biden prin Twitter.

UPDATE 6 mai, ora 22.00: După ce a aterizat pe Mihail Kogălniceanu, soția lui Joe Biden a vizitat baza soldaților americani. Acolo le-a servit acestora mâncare la casolete, purtând o mască de protecție și șapcă pe cap.


UPDATE 6 mai, ora 16:00: Jill Biden a publicat pe contul ei oficial de Twitter un mesaj în care anunța că se îndreaptă către România. Din păcate, fiica ei Ashley Biden, în vârstă de 40 ani, nu o va mai însoți. Aceasta a fost contact apropiat cu o persoană pozitivă la covid-19. Din motive de siguranță, a ales să se izoleze și să își anuleze planurile.

„În drum spre România și Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei cu mame și copii ucraineni care au fost forțați să plece de acasă din cauza războiului lui Putin. De asemenea, voi vizita trupele americane și-mi voi exprima recunoștința pentru ajutorul oferit țărilor vecine și organizațiilor umanitare”, a scris Jill Biden pe Twitter.

Ce program are Jill Biden în România

  • Vineri, soția lui Joe Biden va vizita baza de la Mihail Kogălniceanu. Acolo se va întâlni cu americanii din serviciul militar al SUA, iar pe seară va veni în București.
  • Sâmbătă, 7 mai, se va întâlni cu membrii Guvernului României, oficialii de la ambasada SUA, lucrătorii implicați în ajutorul umanitar și profesorii care ajută refugiații ucraineni. După finalul întâlnirii, va pleca în Slovacia.

Știrea inițială:

Potrivit CNN, prima doamnă a SUA va sosi în România pe data de 5 mai, ajungând prima dată la Baza Aeriană Mihail Kogălniceau, acolo unde se va întâlni și va discuta cu soldații americani aflați în misiune pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, sâmbătă, soția președintelui Joe Biden va sosi la București, unde se va întâlni cu membri ai Guvernului României, dar și cu cei ai serviciilor americane și din ambasade. De asemenea, fosta profesoară de engleză, Jill Biden, se va întâlni cu refugiați ucraineni, lucrători umanitari și cu profesori care le predau copiilor ucraineni din țara noastră.

După indeplinirea obiectivelor din România, prima doamnă a SUA va călători, sâmbătă seară, la Bratislava, acolo unde se va întâlni cu personalul ambasadei Statelor Unite, urmând ca a doua zi să plece spre Kosice şi Vysne Nemecke, din Slovacia, pentru a discuta cu mai mulți cetățeni ucrianeni strămutați în aceste zone.

Când ar putea vizita Joe Biden Ucraina

Vizita primei doamne reprezintă cea mai recentă manifestare de sprijin oferită Ucrainei și țărilor vecine care ajută refugiații ucraineni, în contexul tensiunilor ruso-ucrainene. În cursul zilei de duminică, o altă vizită din SUA a avut loc în Kiev, acolo unde Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pentru a discuta de acțiunile militare care au loc în Ucraina.

Încă de la începutul războiului, Jill Biden a fost puternic implicată în acțiuni menite să ofere sprijin victimelor războiului. Astfel că, în martie, prima doamnă a SUA împreună cu omologul său polonez, Agata Kornhauser-Duda, au lucrat împreună pentru a accelera asistența medicală în prima linie a crizei refugiaților declanșată de invazia Rusiei.

Nici Joe Biden nu pare să rămână indiferent față de agresiunile la care este supus poporul ucrainean, astfel că, președintele Comisiei de Informații a Camerei SUA, Adam Schiff, a anunțat că este doar „o chestiune de timp” până când președintele american va vizita țara prăduită de Federația Rusă.

Acesta a oferit, duminică, detalii despre discuțiile purtate timp de 3 ore între delegația americană și președintele ucrainean, dând asigurări privind o viitoare vizită a lui Joe Biden în Ucraina: „Trebuie să cred că o vizită prezidențială este luată în considerare, este doar o chestiune de cât de curând va fi fezabilă”, a transmis Schiff pentru CNN.