Ultima oră. Nelu Tătaru, despre situația alarmantă din România. Ce se va întâmpla în luna octombrie

Ultima oră. Nelu Tătaru, despre situația alarmantă din România. Ce se va întâmpla în luna octombrie Sursă foto: Inqam photos/Virgil Simionescu

Nelu Tătaru a vorbit în cursul zilei de ieri despre situația nefericită a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 din țara noastră. Acesta a confirmat faptul că ne aflăm într-o perioadă extrem de aglomerată din punct de vedere al evenimentelor, ceea ce conduce la un bilanț COVID-19 alarmant. Ministrul Sănătății atrage atenția asupra pericolelor ce pot apărea și le recomandă tuturor să respecte regulile de siguranță.

Luna septembrie, plină de surprize

Prezent ieri la Piatra-Neamț, ministrul Sănătății a afirmat că se așteaptă că spre finalul lunii octombrie, România să intre pe o pandă descendentă, atâta timp cât cetățenii vor respecta normele de siguranță și protecție.

Creșterea alarmantă de cazuri, spune el, se datorează mai multor factori, printre care, deschiderea restaurantelor, a teatrelor și a cinematgrafelor, începerea școlii, alegerile locale. Pe de altă parte, cifre alarmante vor mai apărea și în viitor, atunci când se vor vedea efectele începerii școlii, dar și al alegerilor, care vor avea loc pe 27 septembrie.

Sursă poză: INQUAM_Photos_Casian_Mitu

Scopul autorităților în acest moment este să mențină această situație pe un platou, iar asta înseamnă ca oamenii să respecte recomandările autorităților.

„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie.

Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre”, a declarat Nelu Tătaru.

Ce urmează să se întâmple în luna octombrie

Șeful de la Sănătate susține că în luna octombrie, România ar trebui să intre pe o pantă descendentă, ceea ce înseamnă că numărul îmbolnăvirilor ar trebui să scadă.

Pentru a fi realizabil acest lucru, cetățenii trebuie să conștientizeze importanța respectării recomandărilor autorităților și cele ale medicilor. În prezent, România se află pe o a doua cocoașă a primului val de pandemie, ceea ce înseamnă că valul doi ar putea fi aproape.

“Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic.

Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a continuat acesta.

Nelu Tătaru a menționat că o evaluare vizavi de situația COVID-19 datorată începerii școlii o vom avea la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.

„Deocamdată gestionăm toate cazurile şi cele care apar noi în urma testărilor. Dar reperele noastre rămân adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe, terapie intensivă şi numărul de decese”, a spus ministrul Sănătăţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI