Ultima oră! Ministrul Educației a făcut anunțul! Până când vor rămâne închise școlile

Ultima oră! Ministrul Educației a făcut anunțul! Până când vor rămâne închise școlile

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru Hotnews că școlile vor rămâne închise în perioada următoare, atâta vreme cât România va fi în stare de urgență, datorată pandemiei de coronavirus. Dat fiind acest anunț, se poate considera că este prima data când un oficial oferă o dată estimativă pentru redeschiderea școlilor.

Declarația ministrului Educației cu privire la închiderea școlilor

Ministrul Educației a precizat că școlile vor fi închise pănă după Paște, pentru a se evita răspândirea epidemiei cu coronavirus. Având în vedere că Paștele ortodox va fi pe 19 aprilie, data estimativă a deschiderii școlilor va fi pe 21 aprilie, însă lucrurile s-ar putea schimba dacă s-ar extinde perioada de urgență.

„Deocamdată nu avem niciun termen pentru închiderea școlilor, dar în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a afirmat Monica Anisie pentru Hotnews. Declarația ministrului Educației vine după anunțul făcut de  președintele  Klaus Iohannis în care a precizat că România va intra în stare de urgență de astăzi, 16 martie. Starea de urgență se poate decreta pe o perioadă de cel mul 30 de zile, dar la nevoie, aceasta poate fi prelungită de președinte, cu acordul Parlamentului.

Ce presupune „starea de urgență” și ce măsuri pot fi adoptate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, 14 martie, hotărârea decretării stării de urgență pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în toată țara. Starea de urgență va începe de astăzi și se poate extinde maxim 30 de zile, iar în situații excepționale se poate prelungi. ”Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarant președintele țării cu 2 zile în urmă.

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză precizează că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

Ordonanța de urgență stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Potrivit aceleiași ordonanțe de urgență, se solicită ca pe perioada stării de urgență: „vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.

Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI