Ultima oră! Între ce ore vor putea circula pe străzi persoanele de peste 65 de ani.

de: Rosu Ioana
25 03. 2020

În urma declarației de presă susținută ieri la ora 22:00, ministrul Marcel Vela le-a explicat cetățenilor conținutul Ordonanței militare 3 prin care se anunță restricții mult mai aspre decât cele ale Ordonaneței militare 2. Astfel, Marcel Vela a anunțat condițiile stricte cu privire la circulația persoanelor pe străzi. Printre noile reguli adoptate se numără și interdicția persoanelor de peste 65 de ani de a putea circula la orice oră a zilei. Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a proteja una dintre categoriile cele mai expuse infectării cu coronavirus.

Când vor avea voie vârstnicii să iasă din casă

Autoritățile au anunțat că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși din casă doar în intervalul orar 11:00-13:00, pentru a-și asigura necesitățile de bază, precum mâncarea, dar și asistența medicală, dacă este cazul. De asemenea se vor permite ieșirile scurte în vecinătatea casei sau ieșirea cu animalele de companie, dar tot în această perioadă. Excepția de la acest interval orar o fac persoanele de peste 65 de ani care se deplasează în interes profesional și pentru organizarea activităților agricole.
Chiar și în aceste cazuri excepționale, persoanele în cauză trebuie să prezinte o adeverință de la angajator sau să aibă dovada reală a ieșirii. Tot din capitolul excepții fac parte și vârstnicii care au în îngrijire alte persoane bătrâne, minori sau persoane cu dizabilități.

Iată câteva aliniate din Ordonanța militară 3 care impune regulile stricte ale circulației vârstnicilor pe străzi:

„Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.