Medicul Adrian Marinescu de la Spitalul “Matei Balș”, a transmis, cu puțin timp în urmă, depistarea unor alte două cazuri cu tulpina Omicron. Una dintre pacientele testate pozitiv cu noua variantă călătorise în Marea, iar cea de-a doua fusese contact direct al unei persoane recent întoarse din aceeași țară.
Medicul Adrian Marinescu a confirmat depistarea a două cazuri de infectări cu Omicron după secvențierile făcute la Matei Balș. Potrivit medicului, cele două paciente infectate sunt vaccinate cu schema completă. Din fericire, starea acestora este stabilă, una dintre paciente primind tratament la domiciliu, iar cea de-a doua, fiind internată în spital cu o stare febrile, dar stabilă.
„Confirmarea s-a făcut astăzi, acum. Sunt cazuri izolate. Nu sunt persoane care au venit din Africa. Una dintre ele a fost în Marea Britanie, iar cealaltă a intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate cu schema completă, cu forme ușoare de boală.
Una dintre ele este internată pentru monitorizare, dar va fi externată în curând, iar cealaltă persoană este în carantină. Sunt primele două cazuri depistate în urma secvențierilor de la Matei Balș”, a declarat Adrian Marinescu, director în cadrul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din București.
Pe lângă cele opt cazuri depistate anterior, Ministerul Sănătății a confirmat în cursul zilei de astăzi cele două cazuri cu tulpina Omicron menționate de medicul Adrian Marinescu.
„Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate astăzi, 15.12.2021, în România. Este vorba despre două femei în vârstă de 41 de ani, respectiv 39 de ani din București.
Una dintre acestea a călătorit în Marea Britanie, iar cea de -a doua este contact direct a unor persoane care au călătorit tot în Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate anti-Covid 19, starea lor de sănătate fiind una bună”, au anunțat reprezentanții MS.
În cursul zilei de ieri, directorul OMS a atras atenția în cadrul unei conferințe cu privire la ritmul exrem de accelerat al tulpinii Omicron, nemaiîntâlnit în cazul altei variante. Potrivit acestuia, într-un timp nu foarte îndelungat, spitalele ar putea fi iar pline, iar sistemele de sănătate copleșite.
„Șaptezeci și șapte de țări au raportat până acum cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat.
Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…)Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite. Omicron se răspândește cu un ritm pe care nu l-am până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.