Ultima oră! Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

de: Ștefan R. Apostol
15 08. 2023

Avem o informație de ultima oră, în această dimneață a avut loc un nou cutremur în România. Citește mai departe și află ce magnitudine a avut seismul

Ultima oră! Cutremur în România

Din păcate nici în această dinimneață România nu scapă de cutremure. Conform informațiilor de ultimă oră, în jurul orei 5:03, a avut loc un nou cutremur în România. Zona seismică unde s-a produs seismul este Vrancea, foarte aproape de Buzău.

Vezi și: Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu după seria de cutremure din Arad. Cauza zgomotului sinistru și unde se vor mai înregistra cutremure în 2023 EXCLUSIV

Conform datelor publicate de INCDFP, ”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53km V de Focsani, 58km NV de Buzau, 62km SE de Sfantu-Gheorghe, 69km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti”.

Din punct de vedere al magnitudinii, noul seism a avut o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter.

În ultimele zile, cel puțin alte două cutremure

Datele înregistrate de INCDFP arată că în ultimele zile au mai fost cel puțin două seisme.

Vezi și: Cutremurele mari, anunțate cu 2 ore înainte de a se produce. Progresul specialiștilor

Unul pe data de 12 august, în jurul orei 17:30, cu o magnitudine de 3 grade, și pe 13 august unul cu o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter, amândouă fiind înregistrate tot în Zona Seismică Vrancea.

Din ce in ce mai multe cutremure în 2023

În prezent, Europa și Africa se află în contact direct în sudul Greciei, unde Africa coboară sub Europa.

La nord de această zonă de subducție activă se află riftul Corint, care se deschide în direcția nord-sud. Grecia este una dintre țările din Europa cu cel mai mare risc de cutremur.

Același lucur îl putem spune și despre Turcia, unde un cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, iar replicile s-au numărat cu miile, ăe 6 februarie anul curent.

Vezi și: Descoperire majoră sub plăcile tectonice ale Pământului. Cercetătorii au aflat abia după cutremurele din Turcia și Siria ce se află dedesubt

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), cutremurul a afectat aproximativ 15,73 milioane de persoane din Siria și Turcia.

În Turcia, 2,5 milioane de copii, mulți dintre ei refugiați sirieni, au fost expuși unui risc sporit de sărăcie, muncă sau căsătorie a copiilor în urma dezastrului.

Orașele din întreaga regiune au fost distruse pe scară largă, aproape 50.000 de clădiri, inclusiv clădiri de apartamente, școli și spitale, fiind acum în ruine sau prea avariate pentru a putea intra.

Dezastrul a afectat în diferite grade locuințele a cel puțin 855.000 de sirieni, iar 265.000 de persoane au acum nevoie de adăposturi demne după ce și-au pierdut casele, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Pagubele catastrofale provocate infrastructurii agricole din 11 provincii din Turcia perturbă și azi producția de alimente esențiale și mijloacele de trai ale populației rurale.