A apărut cazul primului sugar vaccinat anti-Covid-19, dintr-o greșeală umană. În cursul zilei de ieri, medicul care urmărește evoluția micuțului a dat informații despre starea acestuia de sănătate.
Potrivit declarației medicului Zafer Kurogol, micuțul de o lună trebuia să fie vaccinat împotriva hepatitei, dar din greșeală, i s-a administrat un vaccin anti-Covid-19. Medicul care a greșit vaccinul a realizat imediat ce a făcut și și-a alertat colegii și medicii.
„Un bebeluş de o lună a fost vaccinat din greşeală împotriva COVID-19 în iulie, în loc să primească un vaccin împotriva hepatitei”, a declarat pentru AFP Zafer Kurugol, specialist în boli infecţioase de la Universitatea Egee, care în continuare monitorizează starea copilului.
Evenimentul a avut loc în regiunea Izmir, Turcia, iar ulterior, micuțul a fost transferat de urgenţă la Spitalul Universitar Egee, acolo unde a fost atent monitorizat și supus mai multor teste, inclusiv monitorizarea ritmului cardiac, potrivit Agerpres.ro.
Potrivit ultimelor informații, după o săptămână de monitorizări, medicii nu au observat schimbări sau efecte adverse apărute în urma vaccinului.
„A părăsit spitalul la fel cum a sosit, perfect sănătos. (…) Nu a avut nici măcar efectele secundare pe care le observăm uneori la adulţi, precum febra. El a fost alăptat în continuare fără nicio problemă”, a explicat medicul Kurugol.
Evenimentul a avut loc în urmă cu trei luni, dar a fost făcut public, în urmă cu câteva ore. Medicii au confirmat că micuțul are acum patru luni și că starea lui de sănătate este foarte bună, dezvoltând chiar anticorpi Covid-19. Chiar și așa, specialistul care a transmis toate informațiile nu a dorit să comunice numele vaccinului cu care a fost imunizat bebelușul.
În urmă cu puțin timp, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a confirmat faptul că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială, astfel că bebeșușii și copiii sunt mult mai expuși la infecție. Cu toate acestea, majoritatea copiilor vor dezvolta forme ușoare și medii, în timp cei cu afecțiuni grave și cormobidități vor suferi de o formă mult mai agresivă.
„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.
Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a explicat acesta, potrivit Digi24.