UE ne roagă să luăm bani pentru autostrăzi. Protest la sediul Comisiei Europene în România

UE ne roagă să luăm bani pentru autostrăzi. Protest la sediul Comisiei Europene în România

Protest simbolic, vineri, 15 martie 2019, de la ora 15.00 și la reprezentanța Comisiei Europene în România.

Funcționarii care lucrează în instituție au întrerupt lucrul pentru a participa la greva națională de un sfert de oră prin care românii cer guvernanților să facă, în sfârșit, autostrăzi.

Angajații reprezentanței CE au luat o  „pauză de cafea” pentru a-și manifesta solidaritatea cu miile de români care au oprit lucrul timp de 15 minute.

„Pauză de cafea pentru autostrăzi! #șîEU vrea autostrăzi în România!” Reprezentanța CE

Potrivit Comisiei Europene, statul român are posibilitatea să acceseze fonduri de 6,3 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură. Aceste fonduri sunt disponibile în perioada 2014-2020.

Din păcate, România încă încearcă să termine proiecte începute în cadrul financiar din perioada 2007-2013, pentru că respectivele șantiere nu s-au încheiat.

Acțiunea reprezentanței CE în România s-a desfășurat în timp ce, la câțiva kilometri de Suceava, omul de afaceri Ștefan Mandachi inaugura primul metru de autostradă din Moldova, construit pe banii săi, în prezența a 1000 de persoane. Acțiunea s-a dorit una critică și ironică la adresa guvernanților care nu reușesc să pornească proiecte importante de infrastructură.

„Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o șansă unică să restartăm România. Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită.” Ștefan Mandachi

Despre situația infrastructurii românești, reprezentanța Comisiei Europene arată situația tristă în care se complac românii. Avem 90% drumuri naționale cu o singură bandă pe sens iar aceste rute sunt sugrumate în anumite perioade din an când traficul devine mult mai intens.

Nu suntem departe de statisticile din 2016, care arătau că în acel an în România s-au înregistrat aproape 100 de morți în accidente rutiere la un milion de locuitori iar 37% erau pietoni (față de 21% pietoni, cât e media în Uniunea Europeană).

La greva națională desfășurată în intervalul 15.00 -15.15 au luat parte mii de români din toată țara, oameni de afaceri, corporații, firme mici, angajați de pe șantiere, transportatori, studenți și elevi.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI