Udrea a scăpat definitiv de închisoare: Cu ce pretenții a venit avocatul ei

de: Puiu Alexandru
21 12. 2018

Elena Udrea a primit cel mai generos cadou de sărbători la care s-ar fi așteptat cineva. Tânăra mamă din Costa Rica a scăpat definitiv de condamnarea la șase ani de închisoare.

După întreaga scenă de teatru din Costa Rica, în urma căreia Udrea a ajuns într-o închisoare locală în așteptarea extrădării, se pare că întregul efort a fost inutil. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi suspendarea executării pedepsei în cazul Elenei Udrea. Aceasta a fost conadamnată definitiv în dosarul Gala Bute la șase ani de închisoare.

În același dosar, a fost suspendată pedeaspsa lui Tudor Breazu, iar acesta tocmai a fost eliberat din penitenciar. Sentința sa cu executare a fost de trei ani.

Pe 5 iunie, Instanţa supremă a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. După jumătate de an, ÎCCJ a decis suspendarea hotărârii Completului de cinci judecători care au condamnat-o.

Pentru prima oară pentru un politician de renume, birocrația din România s-ar putea să o coste pe Udrea petrecerea sărbătorilor de Crăciun în închisoarea din Costa Rica. Indiferent ce a decis ÎCCJ, respectiva decizie trebuie comunicată autorităților locale din Costa Rica, dar ritmul în care astfel de documente se mișcă în perioada sărbătorilor este surprinzător de lent.

Cu alte cuvinte, are toate șansele să mai stea cel puțin până înainte de anul nou dincolo de gratii. Colac peste pupăză, autoritățile română trebuie să anuleze și cererea de extrădare din Costa Rica a fostului Ministru al Turismului, înainte ca aceasta să iasă la el.

„Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situație absolut deosebită. De mai bine de două luni este departe de copil, își hrănește fetița prin interpuși, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanță compusă în mod legal nu se va pronunța asupra situației sale juridice, e ilegal și inuman să execute o pedeapsă pronunțată de o instanță necompusă potrivit legii. Vă rog să aveți în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familiei. Gândiți-vă ca dacă nu pronunțați o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneți deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibilitatea de a pune în practică suspendarea executării”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în fața instanței.

În mod previzibil, Veronel este foarte dezamăgit de setul de circumstanțe, dar e puțin probabil să aibă puterea de a influența semnificativ modul în care circulă documente între instanțele din România.