Ucraina denunță cele două țări din UE care refuză să ajute Kievul. De partea cui sunt, de fapt
Ucraina se află în cea de-a 182-a zi de invazie rusească, iar țara se află în continuă tensiune, având în vedere ultimele amenințări venite din partea Rusiei. În urma uciderii Dariei Dughina, presiunea privind un nou atac asupra Ucrainei a crescut considerabil. Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe a numit public cele două țări din UE care nu i-au oferit Ucrainei sprijin militar și arme, în ciuda solicitării disperate a oficialilor.
Ce a declarat Dmitro Kuleba în cadrul unei emisiuni
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a dezvăluit, luni, în cadrul unei emisiuni TV, care sunt cele două țări din UE care i-au întors spatele Ucrainei atunci când a avut cea mai mare nevoie de ajutor.
Acesta a afirmat că furnizarea de arme către Ucraina nu mai este un secret pentru nimeni, subliniind cele două țări care fac excepție de la ajutorul oferit țării invadate de Rusia. Acesta le-a mulțumit țărilor europene care au ajutat cu arme și muniție „cu excepția Ungariei și Austriei, ca țară neutră ( nu face parte din NATO), a transmis Ukraîinska Pravda.
Pe de altă parte, ministrul de Externe a menționat că targiversarea trimiterii echipamentelor militare și armelor de către țările europene a costat scump Ucraina în fiecare zi de război în care armata ucraineană nu a avut cum să contraatace trupele rusești.
De asemenea, presa ucraineană a scris luna trecută că ministrul adjunct de Externe al Ungariei ar fi anunțat în timpul unei vizite în orașul Liov că Budapesta s-a răzgândit în ceea ce privește tranzitarea teritoriului său de către arme destinate Kievului. Ulterior, guvernul ungar a dezmințit această informație.
Anunțul Ungariei cu privire la neutralitatea față de războiul din Ucraina
Încă de la debutul invaziei ruse în Ucraina, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a transmis că țara sa nu va permite tranzitarea de arme occidentale pentru Ucraina pe teritoriului ungar.
Ulterior, premierul Viktor Orban transmis că guvernul pe care îl conduce va accepta doar desfășurarea de trupe NATO în vestul Ungariei, dar nu și transportul de arme către Ucraina.
Declarațiile lui Dmitro Kuleba au fost făcute în urma anunțului șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a adus la cunoștință intențiile Uniunii Europene cu privire la instruirea soldaților ucraineni, după exemplul Marii Britanii.
„Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei”, a precizat Josep Borrell, făcând referire la tensiunile din Ucraina.
Propunerea făcută de șeful diplomației europene urmează să fiediscutată săptămâna viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniștrilor apărării din UE, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă, la Santander.
„Sper că (propunerea) va fi aprobată. Uniunea Europeană desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care noi cooperăm. Am făcut asta în Mali în urmă cu puţin timp, o să începem să o facem în Mozambic şi am făcut-o în Niger”, a adăugat șeful diplomației europene.