Ucigașul Mihaelei Runceanu și-a refăcut complet viața la 13 ani de la eliberare. Cum a scăpat atât de ușor

de: Alexandra Chivu
01 09. 2020

Dintre crimele care au zguduit societate românescă sunt câteva care nu vor dispărea niciodată din memoria colectivă. Una dintre ele: moartea violentă a cântăreței de muzică ușoară Mihaela Runceanu, o stea care a apus mult prea devreme. Daniel Constantin Ștefănescu i-a fost călău.

Moartea Mihaelei Runceanu. Cum s-a stins o stea

  • În data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton ”Start Melodii’89”, la Sala Radio. Cântăreața are un succes fantastic fiind bisată de trei ori. De emoție, a îngenuncheat la aplauzele publicului, la cel care urma să devină ultimul spectacol susținut de ea.
  • Pe 30 octombrie 1989, a apărut Electrecord, ”Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al solistei.
  • Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1.00 a.m, Mihaela Runceanu este asasinată în garsoniera sa din București, situată pe Șoseaua Mihai Bravu.
  • Pe 2 noiembrie, la 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ștefănescu este prins și arestat.
  • Pe 4 noiembrie 1989, cântăreața este înmormântată la cimitirul ”Dumbrava” din Buzău.

Primele declarații ale ucigașului, la 20 de ani de la tragedie

În 2009, Ștefănescu a povestit cu amănunt tot ce s-a întâmplat în noaptea fatidică, în emisiunea ”Happy Hour”, unde au fost prezenți apropiați de-ai cântăreței, dar și unul dintre criminaliștii care s-au ocupat de caz la acea vreme.

„Am ajuns la Mihaela in jur de ora 22.00. Imi aduc aminte ca a fost o intamplare ca am ajuns la ea. Eu nu mai trebuia sa ajung in seara aceea acolo, pentru ca vorbisem la telefon. Totusi am ajuns si ea a adormit”, a spus ucigașul.

Cei doi s-au înțeles ca el să plece în clipa în care se termina filmul pe care și l-au pus să-l vizioneze. Însă, potrivit rechizitoriului, individul căruia artista îi întinsese o mână de ajutor a uitat tot binele făcut și a sugrumat-o cu un cablu de telefon, apoi a dat foc locuinței.

Daniel Ștefănescu

Procesul a durat trei luni, iar bărbatul a fost condamnat pentru omor. A stat 17 ani în penitenciar, deși fusese condamnat la 25 de ani de închisoare. El a fost grațiat în anul 2006, printr-un decret semnat de Ion Iliescu. Avea doar 21 de ani când a intrat în celulă. Mihaela Runceanu avea 34 de ani.

Variantele legate de vizita lui Daniel Ștefănescu

Mulți cred că el trebuia să se sincronizeze cu ceilalți invitați și că doar contramandarea de către aceștia în ultima clipă a vizitei și izgonirea de către Mihaela prietenei Mariana l-au adus în situația de a rămâne singur în locație cu artista. El a susținut cu totul altceva:

„Înainte să ne vedem vorbeam la telefon, nu eram de-al casei ca să merg să bat la uşă fără să anunţ. În seara în care a murit am fost la ea în jurul orei 22. Era frumos afară şi îmi aduc aminte că înainte să ne vedem a fost o întâmplare ca şi cum nu ar fi trebuit să ajung la ea. Mi-a spus să ne vedem altă dată, însă când am vorbit ultima dată la telefon, m-a întrebat dacă pot să ajung la ea în jurul orei 22 ca să apucăm să vedem filmul până la 12 noaptea”.

În timp ce el se uita la film, Mihaela s-a dus să facă o baie, apoi s-a întors în cameră și s-a așezat în pat, permițând bărbatului să rămână peste noapte în garsonieră, urmând a dormi în fotoliul existent. Se făcuse târziu, în jur de 12 noaptea, iar invitatul a rămas, deși venise cu mașina proprie. După altă versiune, cu un taxi misterios ori cu mașina unui complice, care l-ar fi așteptat toată noaptea în apropiere, ca să recupereze prada din garsonieră.

„(…) A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut, însă în cele din urmă nenorocirea s-a consumat. După ce și-a definitivat oribila crimă, a luat tot ce era mai de preț din casă și a mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”

Și-a căutat norocul în altă parte. Libertatea s-a dovedit a fi mai grea decât detenția

După 17 ani de pușcărie și încă 10 în care a încercat să își găsească de lucru în România, despre Ștefănescu se știa în 2017 că s-a angajat la un depozit lângă Londra. În primă fază, el a încercat să se angajeze la un magazin de haine din București, numai că lumea a început să îl recunoască, iar curiozitățile erau din ce în ce mai multe în ceea ce privește decesul Mihaelei Runceanu. S-a retras în liniște, în casa părintească, într-o localitate de lângă Capitală.

Salvarea lui a venit câțiva ani mai târziu, din partea unor prieteni care au rămas alături de el în tot acest timp și care i-au oferit posibilitatea de a lucra departe de România.

„Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc”, declarat Ștefănescu pentru Click, în 2017.

Licențiat în psihologie, bărbatul își dorea tot atunci să-și echivaleze studiile pentru a renunța la munca de jos și a practica o meserie pe măsura studiilor sale.