Tusk și Timmermans, printre primii oficiali care au ajuns la summit-ul de la Sibiu. Importanța evenimentului de astăzi – FOTO&VIDEO

de: Ciprian Ioana
09 05. 2019

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și primvicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt printre primii oficiali care au ajuns la summit-ul de la Sibiu.

Sibiul este joi, 9 mai, locul în care se decide viitorul Europei. România găzduiește un summit informal al șefilor de stat și de guvern din 27 de state membre, în absența reprezentanților Marii Britanii.

La Sibiu sunt prezenți, între alții, oficiali de rang înalt precum iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Ce fac liderii europeni la Sibiu

Liderii europeni prezenți la Sibiu s-au declarat încântați de orașul românesc. Primvicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recunoscut că îi place foarte mult Sibiul și a încercat și o bere locală. Timmermans a văzut meciul Ajax-Tottenham în Sibiu într-o cafenea.

Sursa foto: Ora de Sibiu

De asemenea, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ieșit la plimbare prin Piața Mare din Sibiu.

Importanța evenimentului de la Sibiu

Summit-ul de la Sibiu este unul de o importanță majoră. Se decide viitorul Uniunii Europene în format 27, în condițiile în care Marea Britanie ar urma să părăsească blocul comunitar.

Primele discuții încep după ora prânzului, în sediul Primăriei din Sibiu. Va urma, spre seară, o conferință comună de presă la care vor participa reşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Fotografia de grup a summitului va fi făcută în Piața Mare din Sibiu, potrivit Digi24. Summit-ul de la Sibiu se va încheia cu o declarație finală, care a fost redactată deja de președintele Klaus Iohannis. Sunt zece puncte, care conțin promisiuni generice pentru toți cetățenii europeni.

Mobilizarea a fost exemplară la Sibiu, fără incidente majore până la ora redactării acestei știri. S-au luat măsuri de securitate sporite, iar orașul este împânzit de polițiști, jandarmi, dar sunt implicate și alte instituții ale statului precum Ministerul Apărării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.