Turişti blocaţi la Bâlea Lac. Telecabina nu mai funcţionează din cauza vântului. Zăpada a depăşit 2 metri
În unele regiuni din România este iarnă în toată regula. A nins destul de mult în zonele montane, așternându-se un strat consistent de zăpadă. De peisajul de basm au vrut să profite mai mulți turiști, numai că au rămas blocați în telecabină, cauza fiind vântul puternic de pe crestele munților.
Un grup de turiști a rămas blocat la Bâlea Lac
Un grup de turiști a rămas blocat la Bâlea Lac, după ce telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic de pe crestele munților Făgăraș. Aceștia se află în zona turistică montană de ieri, cazându-se peste noapte la o cabană. Duminică dimineață, familiile au vrut să coboare, dar administratorii telecabinei i-au anunțat că instalația pe cablu nu funcționează, în vigoare fiind un cod portocaliu de instabilitate atmosferică.
Mai multe familii de turiști au urcat, sâmbătă, 25 februarie, la Bâlea Lac, unde au înnoptat la cabană. În această dimineață, oamenii au vrut să plece, însă administratorii telecabinei au precizat că instalația pe cablu este oprită din cauza vântului puternic. Ulterior, grupul a primit asigurări că va coborî la Bâlea Cascadă, în această după-amiază sau luni dimineață, doar după ce vremea își mai revine.
Zăpada depășește doi metri!
La altitudini de peste 1700 m, intensificările vântului ating la rafală 90 sau chiar 100 de km/h. Între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă se poate circula doar cu telecabina, deoarece Transfăgărășanul este închis traficului rutier. În prezent, stratul de zăpadă măsoară peste doi metri!
Până duminică, la ora 18, este în vigoare un Cod galben de ninsori și viscol, ce vizează Carpații Occidentali, Meridionali și nordul Orientalilor. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă în aceste zone menționate anterior. În Carpații de Curbură, la altitudini sub 1700 de metri, vor predomina ploile și depunerile de polei.
Alerte meteo ANM de ninsori
O altă avertizare meteo este valabilă pentru județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Suceava și Neamț, unde sunt anunțate ninsori și strat de zăpadă de 10, 12 cm. În Banat, Crișana, Maramureș și restul Transilvaniei vor fi precipitații mixte, moderate cantitativ. De asemenea, în regiunile sudice și sud-estice va ploua temporar, iar duminică seara (26 februarie), precipitațiile vor avea caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice.
În intervalul 26 februarie, ora 18 – 27 februarie, în Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune alt strat de zăpadă (10…20 cm), avertizează ANM.