Tudor Chirilă, șocat de mărturisirile a patru elevi de liceu. Ce se întâmplă, de fapt, în școlile din România: „I-am sfătuit să meargă la direcție”
Sistemul educațional din România lasă de dorit din cauza neregulilor care apar tot mai des, însă singura resemnare a elevilor, a părinților și a unora dintre dascăli este aceea că lucrurile vor merge într-o zi în direcția bună. Tudor Chirilă a postat recent un mesaj prin care și-a manifestat dezacordul față de ce se întâmplă astăzi în școli, povestind o întâmplare care l-a dezamăgit. Acesta s-a întâlnit pe stradă cu patru liceeni, iar puțin mai târziu a aflat o informație care i-a lăsat un gust amar.
Tudor Chirilă, oprit pe stradă de patru liceeni
Tudor Chirilă este unul dintre cântăreții în vogă, el având mulți fani care îi urmăresc cu drag activitatea artistică. Acesta este deseori oprit pe stradă și solicitat să facă poze cu persoanele care îl îndrăgesc. Acesta a fost și cazul a patru elevi de liceu, care l-au oprit pe drum și l-au întrebat dacă vrea să facă o poză cu ei.
Astfel, în funcție de timpul pe care îl are la dispoziție, artistul alocă mai mult sau mai puțin timp acestor întâlniri spontane. De data aceasta, Tudor Chirilă s-a oprit la o mică bârfă cu elevii, răspunzând afirmativ invitației de a se poza cu ei.
El a fost surprins când i-a auzit pe aceștia în timp ce se pozau cum strigă în grup „Paaatru”. Neștiind despre ce este vorba, artistul i-a întrebat ce semnificație are acest aparent cod folosit de grup, aflând astfel că au primit nota 4 pentru că au chiulit de la ora de informatică.
Reacția artistului la aflarea metodei de pedepsire
Tudor Chirilă este cunoscut pentru mesajele manifest pe care le transmite atunci când dorește să contribuie câtuși de puțin la o schimbare în bine. Acesta a tras multe semnale de alarmă de-a lungul timpului, atunci când a simțit că lucrurile într-un anumit domeniu esențial pentru societate o iau pe calea greșită.
Acesta a fost și cazul întâlnirii cu cei patru liceeni, care i-a trezit din nou spiritul civic și dorința de a schimba ceva în sistemul educațional.
Revoltat de modul în care elevii au fost sancționați de profesorul de informatică pentru că au lipsit de la ora sa, Tudor Chirilă a transmis un mesaj în care a susținut că această atitudine nu este una deontologică.
Deși nu încurajează sub nicio formă absentarea de la orele de curs fără justificare, Tudor Chirilă a susținut că acordarea unui calificativ mimim, fără nicio evaluare, reprezintă un act nepotrivit și nedrept pentru elevi și, implicit, pentru Educație, care pare că se prăbușește cu pași mici, dar siguri.
”Ieri m-au oprit vreo patru, cinci elevi pe stradă să facem o poză. Ne-am aliniat în cadru, iar ei și-au răsfirat primele patru degete și strigau „paaaatru”, așa, ca un fel de „cheese”. -Ce e aia patru, am întrebat eu, crezând că ratez vreun semn coool cu care ar trebui să fiu la curent.
-Am luat patru la informatică pentru că am chiulit!- Cum adică, nu v-a pus absență? V-a dat patru?- Da! -Fără să vă asculte? De ce?- Păi asta ne întrebăm și noi. I-am sfătuit să meargă la direcție să ridice problema unei note obținute fără examinare.
Nu păreau convinși că asta va schimba ceva. Le-am spus că lipsa lor de acțiune nu va face decât să valideze această aberație, s-o transforme în practică.
Nu e ok să chiulești, să ridice primul piatra cel care nu a făcut-o, e lipsă de respect față de școală, față de profesor, față de tine și ține de organizare, responsabilizare, sentimentul de datorie. Dar să amesteci lucrurile de așa manieră încât taxarea unei absențe să afecteze evaluarea obiectivă a cunoștințelor la o materie, mi se pare și mai nasol.
Ce lecție oferi, de fapt, acestor copii? În varianta inversă am putea să deducem că dacă ești o loază cu prezență sută la sută e posibil să primești un zece care adunat la celelalte trei note de 4, să zicem, te va ajuta să treci clasa cu o medie rotunjită de 6? Nu-mi aduc aminte vreodată ca absențele mele să se reflecte în altceva decât avertismente, discuții cu părinții sau spectrul scăderii notei la purtare.
Oare pentru profesorul în cauză nu contează absolut deloc cunoștințele? Ok, postarea asta are la bază doar mărturia elevilor, dar dacă așa stau lucrurile mi se pare un drum educațional greșit. Desigur, este un caz izolat, veți zice, o scăpare. Din zecile de mii de scăpări răspândite aiurea pe harta țării se construiește eșecul sistemului educational”, a scris Tudor Chirilă, pe pagina sa de Facebook.