Tu știi ce conțin crenvurștii, de fapt? Adevărul despre ceea ce mănânci
Tu știi ce conțin crenvuștii pe care îi cumperi? Ei sunt orginiari din Germania, iar la bază nu avea aceste ingrediente care pot fi dăunătoare. Crenvuștii în combinație cu pâinea au fost, de altfel, printre primele tipuri de mâncare fast food inventate. Un studiu realizat în SUA a dezvăluit din ce anume sunt preparați acum crenvuștii.
Tu știi ce conțin crenvurștii, de fapt?
Crenvuștii, în special cei folosiți la hot-dog, sunt preparați din resturi de porc extrase din piele și oase, copite și coadă, la care se adaugă carne de pui sau de curcan.
Totul se amestecă cu apă și cu o serie de conservanți considerați nocivi, arome, coloranți, până ce se obține o pastă rozalie. Produsul este numit un aliment procesat mecanic și este de 10 ori mai ieftin decât carnea normală.
Pentru ca crenvuștii să capete volum, în ei se mai adaugă o serie de alte substanțe ce duc la îngrășare și la deteriorarea sistemului circulator, printre care amidonul de cartof sau făina de grâu şi pesmetul amestecat cu sare.
Istoria crenvuștilor
După cum am amintit mai sus, nemții sunt cei care au inventat acest preparat. În limba germană „Wurst” înseamnă cârnați. Dar care este povestea crenvuștilor? Ei bine, mai exact, neamțul Johann Georg Laner, din Frankfurt este „tăticul„ lor.
Johann Georg Laner și-a părăsit orașul natal în anul 1804, acolo unde își făcuse ucenicia ca măcelar, și s-a instalat în Viena, acolo unde a reușit să-și adune ceva bani pentru a-și deschide propria măcelărie.
În măcelăria sa s-au născut niște cârnați nemaivăzuți, gustoși și ieftini, dintr-un amestec de cărnuri și vegetale, pe care el a numit-o „cremă”. Prețul scăzut și gustul bun îi făceau pe clienți să ceară produsul din măcelăria lui Laner.
În Viena, precum în toată Austria, acei cârnați sunt denumiți „de Frankfurt”, în timp ce restul lumii i-a numit crenvuști „vienezi”.
Crenvuștii s-au răspândit însă rapid și au fost asociați cu bere, în Rusia au fost asociați cu vodcă, iar mai târziu crenvuștii se serveau în restaurante ca „felul doi”, cu muștar iute și garnitură de piure de cartofi, îndulcit cu zahăr.
În anul 1936, medicii ruși au crezut că acești cârnăciori sunt indicați pentru tonifierea bolnavilor și așa au apărut sub denumirea de „cârnați medicinali”.
De altfel, împreună cu ceaiurile medicinale, crenvuștii sovietici au fost mult timp un constituent de bază în medicina naturistă. Însă crenvuștii au suferit diverse modificări în rețetă, din câte se pare, de-a lungul timpului, pesemne, adăugându-li-se ingrediente care, la început, nu erau în rețetă.