Trucurile pentru cozonacul pufos. Doar așa se va desface în fâșii, exact cum fac bucătarii
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar majoritatea gospodinelor care vor să-și arate talentele în bucătărie caută rețete. Care sunt trucurile cele mai utile pentru un cozonac pufos și gustos? Dacă respecți pașii, vei vedea cum coca se va desface fâșii.
Rețetă pentru cozonac: trucuri pentru un aluat perfect
Temperaturile reci de afară ne indică faptul că mai sunt doar câteva zile până ce românii se vor bucura de cea mai frumoasă perioadă a anului. Crăciunul și Revelionul reprezintă unele din cele mai iubite sărbători din tot anul, motiv pentru care mulți se pregătesc deja cu săptămâni înainte de evenimentele menționate.
Câțiva au început deja să-și împodobească locuințele, alții se gândesc la ce cadouri să le facă celor dragi, dar de departe agitația mare este în bucătărie. Gospodinele vor ca și în anul acesta să își surprindă invitații cu bucate care mai de care mai bune.
Desigur că un cozonac nu este atât de ușor de făcut pentru că trebuie să respecți întocmai câțiva pași pentru ca el să crească în voie și să fie și gustos. Pentru ca el să fie fâșii așa cum îl prepară marii specialiști, trebuie să îl frămânți zeci de minute și să adaugi treptat untul topit care va intra în cocă și îl va face după coacere să miroasă impecabil și să aibă o consistență pufoasă.
Ingrediente:
-1 kg faina
-14 g drojdie uscata sau 40 g drojdie proaspata
-10 galbenusuri
-coaja de la 1 lamaie si 1 portocala
-250-300 g zahar
-400 ml lapte cald
-150 g unt moale
-50 ml ulei
-vanilie sau 1 pastaie de vanilie
-1 praf de sare
-dupa gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
-1 ou pentru uns
Alte trucuri
După ce ai frământat o tură cozonacul, lasă-l să crească 30 de minute, ulterior mai frământă-l încă o dată cel puțin 5 minute pentru a-i scoate aerul. Este indicat ca după acest pas să îl lași la crescut încă 5 minute, ulterior să-l frămânți iar 5 minute.
Aici este ultimul pas în care îl lași la crescut definitiv, iar în maximum 15-20 de minute este gata de băgat la cuptor. Frământarea de 3 ori îl ajută să fie dens, să aibă un aluat puțin elastic și să se desfacă în șuvițe.
Poți să îi pui în interior cremă de mac, cremă de cacao, cremă de ciocolată, rahat asortat în diverse culor sau stafide. Nu este recomandat să exagerezi cu umplutura pentru că îl vei îngreuna și îi vei lua din creștere. De asemenea, se va crăpa la cuptor din cauza greutății.