Trucurile geniale care păstrează ceapa intactă toată iarna. Așa faci economie la bani

de: Cătălina Burghelea
18 12. 2021

Ceapa este un aliment nelipsit din rețetele noastre zilnice. Dă gust mâncării și aromă, fără de care preparatele noastre nu ar fi la del de savuroase. Ceapa poate fi consumată ca atare, în stare naturală, sau fie gătită. În mediul rural, bunicile încă o mai folosesc ca leac pentru diferite afecțiuni respiratorii. Pentru ca legăturile de ceapă să nu se strice în sezonul rece, îți vom prezenta două dintre cele mai simple trucuri cu care sigur nu vei da greș. Așa vei face economie la bani.

Cum păstrezi ceapa intactă în sezonul rece

Cepele pot rămâne intacte toată iarnă apelând la câteva metode eficiente și extrem de ușoare. Una dintre ele este împletitura franțuzească. Cu siguranță ai avut în cămară sau beci cepe depozitate astfel. Metoda este una dintre cele mai cunoscute tehnici de păstrare a cepelor. În plus, acest design arată și bine, iar locul unde vei depozita ceapa va capătă un aspect frumos, cu iz rustic.

Cele mai tari trucuri pentru legume proaspete și bune

Pentru această metodă, adică împletitura franțuzească, trebuie să pui ceapa la uscat, mai întâi de toate. Este necesar să stea pe o suprafață aerisită, până când nu se mai observi mult verde la capetele legumei. Totuși, trebuie să eviți uscarea prea mare a cepelor, deoarece vor fi mai greu de manevrat în timpul executării împletiturii. Mai mult, codițele lor se pot rupe (devin casante, dacă se usucă prea rău).

După procesul de uscare, alege trei cepe. Pune și trei sfori industriale, pentru a întări împletitura. Ia câte o ceapă și pune-le la împletitură de fiecare dată când treci degetul peste fir, exact ca la o împletitură obișnuită. Vei vedea că șirul împletit va deveni tot mai des. Operațiunea nu durează mai mult de câteva minute, deci nu te vei plictisi garantat.

Metode pe care ar trebui să le știe toate gospodinele

Un alt truc foarte des întâlnit este păstrarea cepelor în dres subțire, pe timp de iarnă. Mai întâi, asigură-te că toată cantitatea de ceapă pe care urmează să o pui la păstrare este de bună calitate. Bulbii nu trebuie să fie încolțiți, cu pete de negreală, moi sau stricați. Foile stricate se îndepărtează. Următorul pas constă în depozitarea legumelor în dresuri de damă noi. Taie picioarele dresului și aranjează cepele. Pune în vârf o ceapă și fă nod. Continuă în acest fel (ceapă-nod, ceapă-nod) până nu mai ai material. Când dresul devine plin, atârnă-l într-un loc uscat și rece, la o temperatură de aproximativ 4 grade Celsius.

Unde mai poți ține ceapa pe timp de iarnă

Dacă aceste metode nu te-au convins, poți depozita ceapa în cutii, coșuri sau plase cu găuri, într-o pivniță curată. Reține că legumele trebuie verificate periodic, iar cepele stricate se aruncă. O ceapă cu negreală pe coajă, încolțită sau moale nu este bună.