Trucurile banale care îți păstrează florile în vază mai mult timp. Așa nu se vor ofili imediat

de: Anca Lupescu
05 02. 2022

Există mai multe lucruri care se întâmplă atunci când florile sunt tăiate din pământ. Rădăcinile unei flori acționează ca un sistem de filtrare care împiedică bacteriile să pătrundă în tulpină. Ele oferă, de asemenea, o sursă de apă curată și cu PH echilibrat, precum și hrănirea plantei cu mineralele corecte. Atunci când florile sunt tăiate din pământ, sistemul de filtrare este îndepărtat, lăsând floarea liberă să atragă apă, aer și bacterii nefiltrate. Acest lucru blochează tulpina, ceea ce interferează cu absorbția apei.

Pași pentru a păstra florile tăiate proaspete pentru mai mult timp

Spală  bine vaza. Nu în fiecare zi primești flori proaspete frumoase, așa că este posibil ca vaza ta să fi stat răbdătoare în fundul dulapului, adunând praf.

Nu o usca cu un prosop. Spălă cu grijă vaza cu apă caldă și un capac mic de înălbitor împreună cu un burete. Lasă vaza să se usuce în mod natural cu capul în jos, în loc să folosiți un prosop. Acesta este primul pas pentru a vă asigura că nu există bacterii atunci când apa și florile sunt introduse în vază.

Grijă la apa! Apa de la robinet este potrivită pentru florile proaspete, dar trebuie să fie condiționată pentru a fi ideală pentru florile înfloritoare. Cu cât tulpinile sunt mai firave, cu atât pune mai puțină apă în vază.

După ce ai făcut acest lucru, pune vaza într-o parte și las-o pentru o vreme pentru a permite unora dintre bulele de aer mai mari să iasă și pentru ca apa să ajungă la temperatura camerei.

De ce? Florile absorb mai eficient apa caldă decât cea rece, așa că este esențial să pui florile proaspete în apă mai caldă pentru prima oară. Bulele de aer pot rămâne blocate în partea de jos a tulpinilor, ceea ce poate interfera cu absorbția apei.

Sfaturi utile pentru flori proaspete

Folosește hrană de flori. Adaugă un pliculeț de hrană pentru flori în vaza cu apă și asigură-te că este complet dizolvat cu o agitare rapidă. Hrana pentru flori este un amestec de bactericid, zahăr și un acid citric (acidifiant). cele trei ingrediente conținute în hrana pentru flori creează mediul perfect pentru florile tăiate.

Nu suprahrăni florile. Dacă ești creativ cu florile tale și le împarți în buchete mici, asigură-te că folosești în continuare pliculețul, dar ai grijă să nu supradozezi. Un pliculeț mediu va conține doza potrivită pentru 1 litru de apă.

Acesta este unul dintre cei mai importanți pași, așa că, dacă nu ai un pliculeț de hrană pentru flori, poți să  faci propria hrană acasă pentru a o adăuga în vază:

1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de înălbitor de casă transparent și fără parfum, 2 lingurițe de suc de lămâie/lime.

Amestecă aceste ingrediente cu un sfert de cană de apă caldă până se dizolvă complet. Dacă nu poți face acest lucru, înlocuiește apa din vază la fiecare 24 de ore.

Îndepărtează orice frunziș care va cădea sub linia de plutire a vasului. Dacă orice frunziș este lăsat sub linia de plutire, acesta va introduce în primul rând bacterii înapoi în apa ta curată și, de asemenea, se va descompune rapid fiind scufundat.

Taie tulpinile în unghi cu cea mai ascuțită foarfecă, foarfecă sau cuțit pe care îl puteți găsi. Tăierea tulpinilor cu un instrument ascuțit asigură că tăietura este curată și că tulpina nu este zdrobită, ceea ce ajută la absorbția apei. Tăierea în unghi creează o deschidere mai mare la baza tulpinii, pentru o mai bună absorbție a apei și pentru a nu mai sta în vază.

Pune-le în loc potrivit. Păstrează florile într-un loc răcoros, departe de sursele de căldură, cum ar fi aparatele electrocasnice sau radiatoarele, de lumina directă a soarelui, cum ar fi pervazurile și de curenții de aer de la ferestre sau uși.