Trucuri pentru a spăla geamurile foarte murdare. Metoda care funcționează de fiecare dată

de: Anca Lupescu
02 04. 2024

Spălarea ferestrelor poate fi o sarcină frustrantă, dar necesară, pentru că ferestrele curate îmbunătățesc în mod semnificativ aspectul oricărei case. Aceste trucuri pentru a spăla geamurile foarte murdare sunt la îndemâna oricui amână această sarcină pentru prea mult timp. Fie că vorbim de ferestrele unei terase, ale unui balcon sau cele dintr-o cameră pe care nu prea o folosești, geamurile tale vor fi curate ca lacrima dacă respecți câțiva pași.

Greșeli pe care le faci când speli geamurile

Curățarea ferestrelor poate fi o treabă destul de dificilă, dar cu câteva sfaturi și cu instrumentele potrivite, procesul este simplu. 

Vezi și: 10 pași pentru curățenia de primăvară. Cum trebuie să procedezi, ține cont de această strategie

Înainte de a curăța sticla, este important să vezi dacă ferestrele sau ușile tale din sticlă au acoperiri speciale. Aceste straturi pot fi deteriorate dacă sunt utilizate soluții de curățare abrazive sau obiecte dure pentru curățare.

Evită utilizarea următoarelor unelte și soluții când speli ferestrele:

  • Nu folosi obiecte de curățat metalice pentru curățarea sticlei sau pentru îndepărtarea vopselei sau petelor de pe suprafețele de sticlă. Zgârierea suprafeței exterioare a sticlei ar putea deteriora straturile speciale.
  • Nu folosi lamele ascuțite pentru a îndepărta folia de protecție; în schimb, ridică folia de protecție la un colț folosind unghia.
  • Nu folosi soluții de curățare abrazive sau unelte de curățare precum bureții de sârmă pe nicio suprafață de sticlă.
  • Nu folosi ziarul pentru a usca suprafața sticlei, deoarece cerneala ar putea decolora materialele din jur. Pentru a face o soluție simplă și eficientă de curățare, amestecă două părți apă cu o parte oțet alb într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, adaugă 4-5 picături de detergent de vase.

Aciditatea din oțet ajută la reducerea grăsimii și a uleiului de pe suprafața ferestrelor, în timp ce detergentul pentru vase ajută la reducerea urmelor. 

Vezi și: 10 pași pentru curățenia de primăvară. Cum trebuie să procedezi, ține cont de această strategie

Pulverizează soluția direct pe ferestre și rame și folosește un șervețel moale sau un burete. Această soluție naturală poate fi utilizată atât pe ferestrele interioare, cât și pe cele exterioare, lăsându-le curate fără substanțe chimice dure sau reziduuri.

Trucuri pentru a spăla geamurile foarte murdare

Ia un prosop moale sau o cârpă din microfibră, soluția pe bază de oțet și o racletă mică dacă preferi, pentru a curăța rapid orice ferestre murdare.

Combină două părți apă cu o parte oțet alb într-o sticlă cu pulverizator și vei avea tot ce îți trebuie pentru a curăța ferestrele.

Vezi și: Cel mai tare truc de curățenie cu oțet și coajă de portocală. Nu ai cum să nu încerci

 De asemenea, poți combina apă caldă cu câteva picături de detergent de vase dacă preferi. 

Indiferent dacă optezi pentru soluția de curățare făcută în casă sau cea cumpărată din magazin, cel mai bun mod de a șterge ferestrele este cu o cârpă curată din microfibră. 

Acest lucru este esențial pentru a avea ferestre fără urme. Racletele pot funcționa, de asemenea, bine dacă pui multă apă pe ferestre – doar evită prosoapele de hârtie, deoarece acestea pot lăsa pelicule de mizerie pe sticlă. 

Un alt truc simplu este să așezi un prosop de baie sub fereastra înainte de a începe. Acesta va prinde orice exces de apă, picături sau scurgeri și vei proteja parchetul sau tocul ferestrelor.

Odată ce ai uneltele de curățare, pregătește rama ferestrei: șterge cu grijă ferestrele cu o cârpă de praf pentru a îndepărta murdăria fără a zgâria sticla. 

Vezi și: Cea mai bună alternativă la sticlă: ce e lemnul transparent și cum e produs

Este bine să ai o suprafață lipsită de resturi și particule înainte de a aplica un produs umed. 

De asemenea, nu uita să ștergi pervazul ferestrei, în special dacă vezi câteva pânze de păianjen în colțuri.

Pulverizează cu soluție, dar nu prea multă, apoi ia cârpa de curățare din microfibră și șterge în mișcări în formă de Z pentru a usca. Lucrează de sus în jos, spre pervazul ferestrei.

Dacă ai ferestre mai mari, poți folosi și o racletă. Pulverizează soluție pe suprafața ferestrei și șterge cu racleta.

Asigură-te că ai suficiente cârpe absorbante din microfibră la îndemână pentru a preveni ca soluția și murdăria să se scurgă pe jos.