Trucuri împotriva omizilor de pe pomii fructiferi. Ce soluție să folosești

de: Anca Lupescu
23 05. 2024

Omizile sunt dăunători frecvenți ai pomilor fructiferi și ai plantelor. Aceste mici vietăți atacă adesea plantele din grădină, motiv pentru care trebuie să fii atent să le ții la distanță. Alegerea tratamentelor și soluțiilor pentru combaterea lor trebuie făcută cu mare atenție, deoarece prevenirea omizilor este dificilă din cauza mobilității fluturilor, care pot depune ouă pe distanțe mari. Iată câteva trucuri împotriva omizilor de pe pomii fructiferi.

Ce sunt omizile

Omizile sunt larvele fluturilor care se hrănesc cu frunzele plantelor, florilor și pomilor fructiferi. Unele omizi, în special cele cu culori vii (galben, roșu, negru), pot fi periculoase deoarece au glande cu venin toxic. Cel mai comun tip de omizi din grădinile noastre este cel păros, care apare de două ori pe an.

Prima generație de omizi apare între mai și iunie, când fluturii depun între 400 și 800 de ouă pe spatele frunzelor. 

Vezi și: Ce să faci la pomii din livadă, în luna mai. Detaliul de care să ții cont pentru fructe delicioase și fără dăunători

Larvele eclozează în 8-20 de zile. A doua generație apare între august și octombrie, trecând prin aceleași stadii de dezvoltare. După ce se dezvoltă complet, omizile caută locuri de împupare pentru a hiberna pe perioada iernii.

Cuiburile de omizi sunt unite prin fire de mătase și pot ajunge la dimensiuni de până la jumătate de metru. După stadiul de pupă, omizile se transformă în fluturi. Stadiul de larvă durează între 20 și 40 de zile, iar cel de pupă între 7 și 12 zile.

Trucuri împotriva omizilor de pe pomii fructiferi

Din fericire, există câteva remedii naturale împotriva omizilor. Cel mai probabil ai acasă toate aceste ingrediente. În plus, există și câteva plante pe care le poți pune în grădină astfel încât omizile să fie descurajate să atace pomii și alte plante.

Vezi și: Cu ce stropesc americanii pomii fructiferi în aprilie și mai. Secretul lor pentru o recoltă mult mai bogată

Usturoiul este un pesticid natural eficient. Dacă ai un număr mic de omizi, poți folosi un amestec de usturoi, ardei iute și apă. Pulverizează această soluție în zonele afectate de omizi și vei observa rapid că acestea dispar.

Anumite plante, precum levănțica, salvia, menta sau pelinul, emit mirosuri neplăcute pentru omizi. Cultivarea acestor plante în grădină poate ajuta la ținerea sub control a invaziei de omizi.

Păsările sunt prădători naturali ai omizilor. Pentru a atrage păsările în grădină, agăță pe crengile pomilor recipiente cu grăunțe.

Un alt tuc împotriva omizilor este uleiul de neem, un insecticid și pesticid natural eficient împotriva omizilor. Pulverizează acest ulei pe plantele afectate, dar fii atent, deoarece poate afecta și alte insecte benefice, cum ar fi albinele.

Te-ar putea interesa și: Top 3 pomi fructiferi care cresc repede. Aşa te bucuri rapid de roade din belşug

Omizile pot fi strânse manual, dar folosește mănuși pentru a te proteja de părul iritant de pe corpul lor. Dacă vrei să le elimini, poți folosi o soluție de săpun lichid și apă. Dacă dorești să le eliberezi, asigură-te că nu vor provoca alte pagube.

Folosește aceste trucuri pentru a menține pomii fructiferi sănătoși și feriți de dăunători.