Trucuri geniale cu pâinea veche. Nu o mai arunca, uite ce poți face din ea

de: Bișinicu Andreea
17 02. 2022

Cei mai mulți dintre români preferă să-și prepare singuri pâinea în cuptorul propriei case, decât să o cumpere din magazine. Gusul pâinii făcute „ca la mama acasă” este unic, însă, există anumite greșeli pe care unele gospodine le fac, atunci când prepară pâinea. La ce se mai poate folosi pâinea, după ce se întărește.

La ce poți folosi pâinea veche

Există mai mulți factori care influențează procesul de întărire al pâinii. Fie că vorbim despre excesul de gătit, prea multă apă în compoziție, prea mult abur sau temperaturi mult prea ridicate ale cuptorului, pâinea se poate întări din varii motive.

Cu toate acestea, alimentul nu trebuie aruncat la gunoi imediat ce este scos din cuptor. Speciliștii în arta culinară susțin că atât pâinea veche, cât și cea întărită la suprafață pot fi recuperate. Iată de ce nu e bine să arunci pâinea învechită.

Mănânci crutoane la supe

Un truc genial ar fi să folosiți pâinea întărită pe post de crutoane pentru supe, ciorbe sau alte preparate cu o consistență lichidă. Tot ce trebuie să faceți este să rupeți bucățile de pâine tare în cubulețe mai mici, pe care le puteți adăuga în mâncare. Desigur, le puteți și prăji, după plac.

Altă soluție ar fi să transformăm pâinea întărită în tartine pentru sendvișurile de la micul dejun. Prăjiți câteva felii de pâine pe care le puteți unge cu salată de vinete, icre sau gem, pentru cei care preferă ceva dulce.

O transformi în pesmet

Un alt truc genial descoperit de gospodine este să refolosești pâinea veche sau tare, transformând-o în pesmet. Dă pe răzătoare feliile de pâine și prepară-ți singur pesmetul în casă. Îi poți adăuga piper, coriandru, boia sau alte mirodenii, după gust, pentru a-l condimenta.

Pesmetul este ideal atunci când vrei să-l presari peste mâncare, pentru ca preparatele să formeze o crustă, sau să îngroși sosurile. E ușor de făcut, gata în doar 5 minute.

Consumi pâinea pe post de cereale

Pentru cei care preferă să mănânce un mic dejun copios, poți refolosi pâinea uscată pe post de cereale. Mai exact, alimentul înmuiat în lapte poate înlocui orice cereală, puteți adăuga granola, nuci sau fructe deshidratate sau proaspete.

Pe de altă parte, în anumite preparate sărate, pâinea este folosită și în bucăți pentru a da consistență anumitor rețete, în special supe și sosuri.