Trucul genial prin care vei ascuți de azi înainte cuțitele cu zimți. Vor fi ca noi!

de: Ioana Bucur
30 05. 2023

Sunt nelipsite din bucătăriile românilor, dar evitate de foarte mulți, tocmai pentru că îngrijirea lor le dă multora bătăi de cap. Află, din rândurile de mai jos, un truc genial ce te va ajuta să îți ascuți corect cuțitele cu zimți. Vei vedea că vor fi ca noi.

Cu ce se ascut, de fapt, cuțitele cu zimți

Cuțitele, atât cu lame netede, cât și zimțate, sunt un element esențial în bucătărie. Există însă o convingere eronată pe care o au cei mai mulți dintre noi: că procesul de ascuțire al celor cu lamă netedă ar fi mai simplu decât al celor cu zimți.

Cuțitele cu zimți nici n-ar trebui ascuțite, susțin unii, însă adevărul este cu totul altul. Odată cu fiecare utilizare, zona dintre doi dinți se tocește, motiv pentru care tăieturile sunt mai puțin curate. Soluția este foarte simplă, trebuie doar să știi care este instrumentul potrivit.

Este adevărat că aceste ustensile nu pot fi trecute printr-o piatră clasică de ascuțit, precum cele cu lamă netedă. Pentru ele, trebuie folosit un ascuțitor conic, care este alcătuit dintr-o tijă lungă, de formă conică, de unde și numele, care este acoperită cu un material abraziv.

Te-ar putea interesa și: Cum să cureți cartofii fără cuțit, de fapt. Trucul pe care îl folosesc din ce în ce mai mulți oameni

Ce trebuie să faci

Utilizarea acestui ascuțitor nu este deloc dificilă. Ce trebuie să faci:

  • dacă lama cuțitului s-a tocit foarte mult, se recomadă folosirea unui ascuțitor cu suprafața abraviză mai dură
  • finisăm cu un ascuțitor cu suprafața abraviză mai fină

Ascuțitorul conic este util și la ascuțirea răzătoarealor clasice.

Pentru a obține cele mai bune tăieturi și a prelungi durata de viață utilă a cuțitelor, este esențial să știm pentru ce este fiecare dintre ele și cum să le folosim corect:

  • Bucătarului – cunoscut și sub denumirea de cuțit de ceapă, este ideal pentru tăierea unei game variate de alimente, de la carne la legume.
  • Japonez – are vârful drept șipoate fi identificat ușor după lama sa lată, ascuțită pe o singură parte.
  • Zimțat – vă permite să tăiați pâinea fără a deteriora crusta și cu o tăietură curată. Cuțitul mic zimțat este folosit și pentru tăierea roșiilor.
  • De filetat – folosit pentru pește, deoarece marginea sa este mai ușoară și mai flexibilă decât restul.
  • De decojit – este potrivit în special pentru curățarea alimentelor precum cartofii sau ceapa.

Te-ar putea interesa și: Cum să redai strălucirea tacâmurilor vechi. Aşa nu vor mai avea pete, zici că-s noi