Trucul genial prin care decojești ouăle fierte în timp record. Ce să faci după ce le scoți din apă

de: Cătălina Burghelea
05 02. 2023

Ouăle fierte pot fi savurate calde sau reci, dar dacă le păstrezi încă o zi după ce le-ai gătit, este important să fie depozitate corect. Experții culinari au dezvăluit ce greșeli faci atunci când vrei să cureți un ou de coajă. Așa se explică de ce nu reușești să-l decojești ca marii bucătari. Soluția este mai simplă decât crezi.

Metodă genială pentru ouăle fierte. Cum le decojești rapid

Ouăle sunt un ingredient incredibil de versatil și nutritiv, cu multe utilizări după ce le-ai fiert în apă. Indiferent dacă sunt servite calde sau păstrate la rece, există câteva trucuri pe care trebuie să le afli. A ști cum să depozitezi un ou crud este un aspect important la care mulți oameni se gândesc abia după ce îl scot din frigider.

Atât depozitarea, cât și gătirea corectă a ouălor sunt esențiale pentru a minimiza riscul de salmonella și alte bacterii, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție procesului de fierbiere.

La fel ca majoritatea alimentelor, ouăle fierte se păstrează câteva zile la frigider, la temperatura potrivită, deși, potrivit specialiștilor, pot sta până la o săptămână în loc răcoros. Ele trebuie să fie neapărat reci, deoarece un mediu fierbinte va ajuta la înmulțirea bacteriilor, avertizează experții.

Truc dezvăluit de experți

Este adevărat că îți ia mai mult timp, dar poți accelera procesul de răcire, punând ouăle fierte într-un castron cu gheață și apă rece timp de câteva minute. Multă lume nu știe că acest truc facilitează decojirea lor. Odată curățate, depozitează-le într-un mediu etanș.

 „Din moment ce sunt decojite, trebuie protejate de expunerea la aer, mirosuri și orice microorganisme”, a explicat profesoara Tracey Brigman, notează Express.co.uk.

Așa rezistă mai mult timp în frigider

Ca să reziste ouăle decojite mai mult timp, pune un prosop de hârtie umed în interiorul recipientului, pentru a preveni uscarea lor în frigider și a imita coaja. Odată ajunse în pungă sau caserolă, ar trebui să păstrezi întotdeauna ouăle fierte pe raftul din mijlocul frigiderului, unde temperatura este „cea mai stabilă”.

Deși se știe că ingredientele perisabile gătite trebuie păstrate la frigider, lăsarea ouălor la temperatura camerei chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea fi dăunătoare perioadei de valabilitate a acestora.

Jeanine Flaherty, vicepreședinte pentru siguranța alimentară, afirmă că ouăle complet fierte nu pot fi ținute la temperatura camerei mai mult de două ore, „înainte de a se strica”. În caz contrar, se răspândesc bacteriile potențial dăunătoare.