Trucul genial cu scorțișoară pentru a scăpa de rugina de pe obiecte. Care este secretul, de fapt

de: Năstase Mirabela
20 10. 2021

Care este trucul genial cu scorțișoară care te scapă de rugina de pe obiecte. Dacă ai un obiect care a ruginit, poți folosi fără nicio grijă la acest truc inedit ce are în prim plan unul dintre ingredientele la îndemână din fiecare bucătărie.

Ce este rugina

Rugina este un oxid de fier, de obicei de culoare roșie, care se formează în urma reacției de oxidoreducere a fierului și oxigenului în prezența apei sau umidității atmosferice.

Mai exact, metalul corodează sau ruginește atunci când reacționează cu o altă substanță, precum hidrogen, oxigen, un curent electric sau chiar murdăria și bacteriile. Coroziunea mai poate avea loc și atunci când metalele ca oțelul sunt plasate sub prea multă tensiune, iar materialul se fisurează.

Coroziunea fierului este cel mai frecvent tip de coroziune și apare atunci când acesta este expus oxigenului și apei. Se creează un oxid roșu de fier denumit uzual rugină. Rugina poate să afecteze și aliaje de fier. De asemenea, ruginirea fierului poate să aibă loc și atunci când fierul reacționează cu clorura într-un mediu lipsit de oxigen.

Trucul genial cu scorțișoară pentru a scăpa de rugina de pe obiecte

Acum că s-a aflat definiția exactă a ruginii, iată un truc la îndemână ca să o îndepărtezi de pe obiectele de metal. Dacă ai ceva pe acasă care ruginește, precum o țeavă de oțel mereu umedă, află că scorțișoara îți vine în ajutor. Mai precis, substanța pe care o conține coaja arborelui de scorțișoară, denumită cinamaldehida.

Cinamaldehida este cea care contribuie la aroma specifică a scorțișoarei. Foarte puternic este uleiul esențial de scorțișoară, deoarece este făcut din aproximativ 90% cinamaldehidă. Acest ulei te poate ajuta să îndepărtezi rugina de pe țeava ta. Însă uleiul de scorțișoară nu se folosește simplu, ci diluat cu puțină apă. Se freacă obiectul de metal cu uleiul de scorțișoară diluat cu apă, iar rugina va dispărea.

Despre scorțișoară

Dacă nu știai, scorțișoara este un arbore ce se menține veșnic verde. Iar toate componentele copacului au substanțe chimice specifice. De menționat este că majoritatea scorțișoarei ce se utilizează azi provine direct din scoarță.

Apoi, alte substanțe chimice sunt eugenolul, din frunză, și camforul, din uleiul de scoarță de rădăcină, iar coaja conține cinamaldehidă, substanța care te ajută să îndepărtezi rugina de pe țevile sau alte obiecte din fier.

Pe lângă trucul indicat mai sus, un sfat în ce privește prevenirea ruginii este să te asiguri că suprafața metalului rămâne curată și uscată.