Trucul genial al Sofiei Vicoveanca, pentru a arăta cu 20 de ani mai tânără: „Fiul meu m-a învățat”. Ce meserie are Vlad EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
12 04. 2023

Sofia Vicoveanca este, și acum, la 81 de ani, un munte energie. În interviul exclusiv pentru Playtech Știri, artista susține, cu înțelepciune, că anii nu sunt însă cei din buletin, ci cei pe care îi simți. Sofia Vicoveanca ne-a mai dezvăluit și de ce nu ține post negru, dar și la ce truc apelează, ca să sfideze trecerea timpului.

Ce a sfătuit-o preotul, la 81 de ani, în privința postului

Sofia Vicoveanca va petrece, de Paște, la Suceava, în apartamentul ei. Nu a ținut post negru, pentru că, susține ea, preotul i-a interzis, din cauza vârstei:

„Eu am ținut post, nu știu dacă dăunează, că nu sunt medic, ca să dau sfaturi. Fiecare e cu sufletul lui, cum crede el, important este să fie sănătos, în primul rând. Mulți îl pomenesc pe Domnul, dar, nu știu, dacă…mă iertați, acum fac păcate și nu e cazul…

Eu am ținut post normal, fără carne, fără ouă, lapte, doar cu legume, că se poate trăi, dacă vrei. Am fost și m-am împărtășit și duhovnicul meu mi-a zis așa: „Doamna Sofia, de ce vreți să-l supărați pe Dumnezeu? Dumnezeu nu vrea sacrificii. Aveți o vârstă, trebuie să mâncați, lapte, brânză, ouă, nu carne”.

Eu, de pildă, nu beau cafea, căci am tensiune oscilantă, dar un cappuccino cu lapte îmi fac, că-mi place”, ne-a dezvăluit marea noastră artistă, exclusiv pentru Playtech Știri.

„N-am amintiri din copilărie, m-am născut dincolo de sârma ghimpată”

Sofia Vicoveanca se întoarce, adesea, în timp, în vremea copilăriei. O perioadă grea, cu multe lacrimi:

„Am avut o viață destul de încercată, sunt refugiată, am văzut lumina zilei dincolo de sârma ghimpată, în partea Ucrainei, mai sus de Cernăuți. Mama m-a luat în brațe, ne-am refugiat la o mătușă din Vicov. Tata m-a găsit școlăriță, a fost în lagăr, în URSS.

Mama m-a pregătit pentru o lume a satului, dar iată care mi-a fost drumul, n-am crezut niciodată. Până nu mă ia somnul, că nu iau pilule de dormit, încerc să-mi amintesc, din copilărie, tot drumul meu. Și-l trec… N-am cuvinte ca să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot drumul pe care mi l-a croit în viață”, ni s-a mai confesat Sofia Vicoveanca, exclusiv pentru Playtech Știri.

„Fac 82 de ani, dar anii nu sunt cei din buletin, ci cei pe care îi simți”

Sofia Vicoveanca e fericită că, la 81 de ani, este sănătoasă, că poate onora invitațiile la spectacole, că lumea o iubește:

„În toamnă, fac 82 de ani, dar nu mă doare nimic. Anii mei nu sunt însă cei din buletin. Anii sunt cei pe care îi simți, pe care îi porți.

Cânt încă cu vocea, iată, la vârsta mea, încă sunt în forță, nu mă laud, că se și vede. Nu fac playback, decât la tv, acolo nu se poate în alt fel, dar, în rest, la concerte, eu cânt”.

Trucul ei, ca să arate cu 20 de ani mai tânără

Sofia Vicoveanca călătorește des cu trenul, pe ruta București-Suceava. Este răsfățată ca o prințesă, călătorii rugând-o să se fotografieze împreună. Iată însă că solista ține și acum mult la imaginea ei și, dacă nu îi place cum a ieșit în poză, cere o alta:

„Merg adesea cu trenul, de la București la Suceava, fac șase ore. La drum lung, în tren, oamenii își spun sufletul, observ care e starea țării, fac poze cu toată lumea care îmi cere, controlorii mă știu, deja, toți, de atâția ani. Am și o figură care nu se confundă, dar, știți ceva? Nimeni nu vine la tine, ca să faci poză cu el, dacă nu te place.

Însă, sunt tare pretențioasă. După ce fac un selfie cu cineva, îi zic: „Ia, să văd cum am ieșit. E normal, să văd, nu?”. Dacă nu-mi place îi zic: „Nu-mi place, încă o dată, mai facem!”. Și caut lumina naturală. Eu am avut norocul să joc, în câteva filme, s-a întâmplat să gust din această artă.

Iar fiul meu sau pruncul meu, cum îi zic eu, că tot pruncul meu rămâne până mor, e cameraman în TVR, el m-a învățat cum să pun lumina, la fotografii sau la filmări. O lumină foarte bună, din față, îți netezește tot, întinde toată fața, nici nu-ți mai trebuie operație estetică. Când fac poze, trebuie să vină lumina din față, întorc telefonul.

Cu lumina în față, să vedeți că ieși frumos, ieși bine și îți taie și mulți ani. Așa, cu lumină din spate, ia să vedeți că și un copil pare un moșneguț”.

Sofia Vicoveanca le face o urare de suflet românilor, în Săptămâna Mare:

„Le doresc tuturor Lumină și pace, avem mare nevoie. Dumnezeu vrea doar iubire între noi”.