Trucul care îți păstrează vinul proaspăt după desfacerea sticlei. E atât de simplu

Trucul care îți păstrează vinul proaspăt după desfacerea sticlei. E atât de simplu
Trucul care iti pastreaza vinul proaspat dupa desfacerea sticlei. E atat de simplu

Atunci când vrei să păstrezi vinul proaspăt pentru mai mult timp, este cazul să ții cont de anumite sfaturi din partea somelierilor. Fie că savurezi un pahar de vin cu cei dragi pe terasă, fie îți înviți familia la o seară de jocuri de societate, este important să știi cum se păstrează licoarea proaspătă.

Cum păstrezi vinul proaspăt chiar și după ce ai deschis sticla

În timp ce termenul de „vin rămas” poate suna ca un oximoron, există ocazii în care nu putem termina o sticlă întreagă și ne gândim ce putem face ca să nu se strice licoarea. Ce sfaturi ne dă somelierul Christopher Hoel:

„După părerea mea, există puține lucruri mai rele decât să lași o sticlă delicioasă de vin să se irosească.”, spune Christopher Hoel, somelier și fondator al Harper’s Club și Luckysomm, curator expert în vin pentru Wine Insiders și Martha Stewart Wine Co.

Conform lui Hoel, există câteva sfaturi și trucuri simple pentru a prelungi durata de viață a unei sticle de vin deschise. Înainte de a discuta despre cum să păstrăm un vin, să înțelegem de ce se strică vinul. În primul rând, se reduce la nivelul de oxigen care vine în contact cu vinul în sine, spune expertul.

Vinul necesită un echilibru delicat al expunerii la oxigen. Oxigenul este esențial în procesul de fermentare și poate spori aromele și aromele unui vin odată deschis, dar expunerea prea mare va transforma vinul tău în oțet.

„Prin urmare, aproape fiecare sfat de conservare a vinului pe care îl veți găsi se bazează pe reducerea la minimum a expunerii vinului dumneavoastră la oxigen”, explică el, potrivit JC Junction.

Acoperă sticla cu un dop de plută

Dacă știi că nu vei termina sticla aceea, ține-o închisă. Poate fi ușor să lăsați dopul până când sunteți gata să puneți sticla deoparte, dar, conform lui Hoel, sticla de vin trebuie astupată imediat după fiecare pahar, pentru ca vinul să rămână proaspăt.

„Limitează cantitatea de oxigen care intră în contact cu vinul tău și ajută la menținerea sa proaspătă pentru mai mult timp”, explică el.

Ține sticla în poziție verticală

Dacă este posibil, evitați să vă depozitați vinul pe lateral.

„O poziție verticală ajută la minimizarea suprafeței care este expusă la oxigen, încetinind procesul de oxidare”, spune Hoel.

Ține câteva sticle de jumătate de mărime la îndemână

Indicat ar fi să păstrezi vinul în sticle mai mici:

„Îmi place să am mereu la îndemână sticle de 375 de mililitri, pentru rarele ocazii in care nu pot termina mai mult de o jumatate de sticla de vin”, glumeste acesta.

Vinul rămas din sticla clasică se toarnă într-un recipient de 375 de mililitri. „Chiar daca nu e plina, aceasta din urma reduce cantitatea de oxigen depozitata cu vinul dumneavoastra”, adauga somelierul.