Trucul banal și eficient. Cum să tai ceapa fără să plângi. E mai simplu decât credeai

de: Alexandra Chivu
04 02. 2021

Tăiatul cepei a reprezentat întotdeauna o corvoadă pentru pasionații de sfera gastronomică. În timpul acțiunii, mulți se confruntă cu senzația de usturime a ochilor, așa că de-a lungul timpului s-au căutat soluții. 9 metode pentru cum să tai acest aliment fără să te afecteze.

Trucul banal care te lasă fără reacție în fața cepei. Ascultă indicațiile și nu vei mai plânge la final

Gândul că trebuie să treci la pasul care implică ceapa te face deja să lăcrimezi înainte de a simți usturimea ei. Aroma alimentului este dată de sulf și o enzimă pe care aceasta o produce. Specialiștii ne asigură că efectele ei nu afectează în niciun fel sănătatea ochilor, ci doar declanșează glanda lacrimală. Cu toate acestea, disconfortul rămâne, astfel că în timp s-au căutat metode.

Taie ceapa sub apă

Ceapa tăiată conține anumite substanțe, iar dacă o tăiați în apă sulful rămâne acolo, nemaieșind la suprafață. Ulterior, o puteți mărunți fără ca ochii să vă mai lăcrimeze.

Ține-o în apă rece

După ce ați tăiat ceapa în jumătate, puneți-o într-un vas cu apa rece. Lăsați-o să stea acolo pentru aproximativ o oră sau chiar o oră jumătate, apoi întoarceți-vă la gătit. Puteți observa că în momentul în care o tocați nicio lacrimă nu vă va mai curge pe obraz.

Sau la congelator

Ceapa pusă la congelator preț de un sfert de oră înainte de a o curăța te lasă de asemenea fără reacție în fața legumei. În plus, astfel se poate scăpa și de mirosul neplăcut.

Citește alte trucuri pe Știridinlume. 

Cum se cultivă ceapa

De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiți invidioși pe cei care locuiesc la curte și se bucură de legume din grădina proprie. Dar și dacă stați la bloc vă puteți cultiva legumele preferate. Puteți cultiva ceapă în sticle de plastic. Specialiștii spun că această metodă de a cultiva ceapă vă va ajuta să aveți o recoltă mereu proaspătă pentru rețetele familiei.

Pentru început, aveți nevoie de o sticlă de plastic de doi litri sau chiar mai mare, de pământ de grădină, o foarfecă și arpagic. Se fac găuri destul de mari pe suprafața sticlei pentru a permite creșterea cepei, având grijă ca pământul să nu iasă pe afară. Aceste spații pot fi mărite pe măsură ce crește ceapa. Ele pot fi realizate cu un fier încins sau un cuțit.

Se umple apoi bidonul cu straturi de pământ și arpagic, poziționat către exterior, în dreptul găurilor. La final, se udă ceapa, proces care se repetă o dată la două zile sau de câte ori credeți că e nevoie. Poziționați ghivechiul de ceapă pe pervaz, la lumină.