Trucul banal prin care scapi de gustul amar al castraveților. E secretul celor mai pricepuți grădinari

de: Mariana Olteanu
13 07. 2023

Vara, unele dintre cele mai consumate legume sunt castraveții. Fie că sunt folosiți în salate sau în alte preparate, aceștia pot oferi un gust fresh mâncării. Însă, o parte din oameni refuză să-i consume din cauza gustului lor amar. Din fericire, există un truc prin care putem elimina acest gust.

De ce sunt castraveții amari?

Experții susțin că există doar anumite tipuri de castraveți care pot fi amari. Gustul acestora este datorat de cucurbitacinele pe care le conțin. Potrivit specialiștilor, cucurbitacinele sunt compuși chimici amari care se găsesc în plantele din familia cucurbitaceelor, precum castraveții sau dovleceii.

Această substanță este esențială pentru castraveți, pentru că îi protejează de dăunători. Însă, în momentul în care aceștia prezintă cantități ridicate din această substanță pot prezenta un gust amar. Castraveții care au un asemenea gust cresc, de  regulă la începutul sezonului, când plantele sunt tinere și nu s-au dezvoltat complet.

Cu cât cresc mai mult, cu atât conținutul de cucurbitacine tinde să scadă. Printre factorii care pot influența gustul castraveților se numără și fluctuațiile de temperatură, lipsa de apă sau expunerea la stres.

Te-ar putea interesa și: Cu ce să stropești castraveții în luna iulie ca să scapi de pătarea unghiulară. Recolta va fi distrusă altfel

Cum poți scăpa de gustul amar al castraveților?

Fermierii vin cu câteva sfaturi pentru cei care vor să consume castraveți care nu au un gust amar. Este indicat să cumpărați cei mai proaspeți și sănătoși castraveți. De asemenea, ați putea evita cumpărarea unor castraveți care au pete galbene pe  ei. De regulă, petele indică un conținut mare de cucurbitacine.

Dacă nu vreți să ruinați salata, i-ați putea gusta înainte. În așa fel, veți evita ca salata să aibă un gust amar. Specialiștii consideră că sunt șanse mari ca legumele plantate în seră să fie mai puțin amare decât cele cultivate în câmp deschis. Acest lucru se datorează controlului mai bun al mediului și a nivelurilor de cucurbitacine.

Însă, dacă cumpărăm castraveți amari, există un truc care ne poate scuti de gustul amar al acestora. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați capătul castravetelui și apoi să frecați cele două părți. La un moment dat, veți observa că se formează o spumă pe care o puteți îndepărta. Folosind această metodă, veți putea reduce gustul amar al castraveților fără prea mult efort.

Te-ar putea interesa și: Cât de des trebuie să uzi castraveții din grădină vara. Trucul experților în grădinărit